2 november start Algemene Politieke Beschouwingen

2 november start Algemene Politieke BeschouwingenDe Nationale Assemblee (DNA) streeft ernaar om op 2 november aan te vangen met de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de begrotingscommissie, zegt aan Dagblad Suriname dat er afspraken zijn gemaakt dat de verschillende departementale vaste commissies op 10 november hun eindverslagen indienen, zodat de begrotingscommissie voor 17 november met de regering in discussie kan gaan om te komen tot een eindadvies. Het is daarom verwachtbaar dat de behandeling van de begrotingen over het dienstjaar 2018 niet eerder dan medio november zal plaatsvinden. Tijdens de behandeling van het APB mogen slechts de fractievoorzitters en een vertegenwoordiger ingaan op de onlangs gehouden jaarrede van de president. Gajadien voert aan dat het opvallend is dat de begrotingen niet meer in lijn zijn met de zaken opgenomen in het Ontwikkelingsplan 2017-2021. “Met de verschuiving van de inwerkingtreding van de Bruto Toegevoegde Waarde (BTW) is er geen standvastig beleid. Eigenlijk is het een cultuur geworden van de regering Bouterse om een hapsnap-beleid te voeren. Eerst was het een ondersteuning van het Internationaal Monetair Fonds, daarna support voor tientallen projecten van de Islamic Development Bank. Wij hadden een Stabilisatie- en Herstelprogramma waarin geïnvesteerd zou worden om de productie op te voeren. Nu zijn het olie, goud en nog meer leningen. In feite zien wij de minister van Financiën elke dag op een andere deur kloppen om alleen maar leningen binnen te krijgen voor een beleid dat niet goed en vast staat”, aldus Gajadien. Voor dit dienstjaar heeft Financiënminister Gillmore Hoefdraad al 35 miljoen US dollar geleend voor het derde Low Income Shelter Project. Intussen wordt ook met India en de Wereldbank gesproken over ondersteuning van ontwikkelingsprojecten in Suriname. De bewindsman heeft eind vorige maand ook verschillende gesprekken gevoerd met Rusland, Azerbeidzjan en China.
Geen duidelijkheid over vertegenwoordiging instituut president
Het is volgens de parlementariër nog niet bekend als president Desi Bouterse of vicepresident Ashwin Adhin in de hoedanigheid van waarnemend staatshoofd in zal gaan op de gestelde vragen. Volgens een eerdere verklaring van het staatshoofd streefde hij ernaar om aan het einde van deze maand nog zijn werkzaamheden te hervatten. “Op zich zal dit ook weinig uitmaken. Het ligt uiteindelijk aan het staatshoofd hoe hij wenst te communiceren met het volk. Wij hopen dat wel op tijd te vernemen”, benadrukt de VHP’er. Per 29 september heeft vicepresident Ashwin Adhin de bevoegdheden van de president overgedragen gekregen. Wanneer Bouterse eind van de maand zijn werk hervat, dan heeft Adhin hem een maand vervangen.
‘Het volk blijft voelen’
“Regeer niet op basis van alleen het lenen, maar zorg ervoor dat je als land genoegzaam productie en verdiencapaciteiten hebt, zodat je kan uitgeven wat je verdiend hebt. Het moet niet zo zijn dat je meer uitgeeft dan dat je verdient”, zegt Gajadien. Volgens de politicus is er in de afgelopen vier jaren een situatie geweest waar er constant tekorten waren op de lopende rekeningen. “Uiteindelijk heeft dit macro-economisch ook invloed op de koersen en prijzen. Het volk blijft voelen. Now a volk no mang moro! De prijzen gaan constant omhoog.” Het assembleelid blijft erbij dat het Ontwikkelingsplan 2017-2021 geen perspectieven biedt. Vandaar dat zijn fractie ook tegen het OP heeft gestemd.
FR

error: Kopiëren mag niet!