Suriname Dia verlicht Onafhankelijkheidsplein

Adhin en vrouw GROOT
IMG_1007 (Copy)
IMG_1039 (Copy)
IMG_1042 (Copy)
IMG_1050 (Copy)
IMG_1122 (Copy)
IMG_1124 (Copy)De Culturele Unie Suriname (CUS) heeft zaterdag voor de 11e keer het Nationale Divali Manifestatie georganiseerd. Het geheel had een feestelijk en cultureel karakter. De aanwezigen konden genieten van zang- en dansoptredens, Ramlila met de flying Hanoeman en Shri Ram in een Pushpak Viman. Het hoogtepunt van deze avond was het aansteken van de Suriname Dia voor welvaart en welzijn van Suriname en elke burger. Divali is het lichtfeest, waarbij godin Lakshmi wordt geëerd. Nadat Sita en Ram de reuzen dia hadden aangestoken, mochten waarnemend president Ashwin Adhin en zijn echtgenote Gracella Adhin-Mahabier als eersten ghee toevoegen. Opmerkelijk dit jaar was de manier waarop de vliegende Hanuman, de trouwe dienaar en devotee van Ram, op het plein is afgezet. In vergelijking met voorgaande jaren, waar hij met een helikopter werd binnengebracht, gebeurde dat dit jaar met een hijskraan. “Verlicht niet alleen uw huis en omgeving, maar ook uw ziel. Geef licht aan anderen en uw omgeving. Divali draait om eenheid. Alle haat, woede en vijandschap moeten dan ook worden vernietigd”, stelde CUS-voorzitter Anil Manurat. Volgens het waarnemend staatshoofd komt het erop neer dat het licht in de mens zich alleen kan manifesteren wanneer men slechte gewoonten, verkeerde handelingen en slechte karaktereigenschappen nalaat. Het gaat volgens hem om vooruitgang, innerlijk en materieel. Ook in Nickerie is dit jaar een grote dia aangestoken. De ‘flying’ Hanuman, Ram en Sita waren ook daar aanwezig zijn. Divali wordt dit jaar op donderdag 19 oktober gevierd en is een nationale vrije dag. (tekst:FR/foto’s: Ricky Bahadoersingh)

error: Kopiëren mag niet!