Agrarische beurs VHP binnenkort in Commewijne en Nickerie

Scholieren bekijken vissen in een aquarium (foto: BIC Saramacca)
Scholieren bekijken vissen in een aquarium (foto: BIC Saramacca)
Na Saramacca trekt de caravan van de agrarische beurs van de VHP richting Commewijne en Nickerie. De motor achter dit gebeuren, de voorzitter van de Agrarische Raad van de VHP, die eveneens de voorzitter is van de Federatie van Agrariërs in Suriname (FSA), Prahlad Sewdien, blikt terug op een zeer geslaagde beurs. Beide dagen was de aanloop van bezoekers prima en waren de stands heel drukbezocht. Vooral de nieuwe technologieën binnen de agrarische sector, waar een particulier middels een machine suikerrietsap vervaardigde, viel bijzonder in de smaak bij bezoekers. “Het was zo druk bij hem. Om de paar uren moest hij weer naar huis om meer suikerriet te halen”, aldus Sewdien in gesprek met Dagblad Suriname. Ook de aquaponic oogde veel bezoekers.
Als thema was gesteld ‘Family Farming’. Volgens Sewdien is het uitermate van belang dat het totaal gezin betrokken is bij het agrarisch gebeuren binnen het gezin. Door kinderen op jonge leeftijd te leren planten, kan vergrijzing binnen deze sector voorkomen worden. Sewdien laat dan eveneens een ernstig waarschuwend geluid horen dat er wel sprake is van vergrijzing binnen deze sector. Jongeren voelen zich niet aangetrokken. En hier moet een ommekeer aan gebracht worden. Verder kan biologisch afval uit de keuken gebruikt worden voor het vervaardigen van biologische mest. Dit is gezonder en veiliger dan chemicaliën. De gezinslandbouw kan in deze tijd van financiële crisis bijdragen tot zelf gekweekte groente en fruit en zelfs ook tot extra centjes.
Sewdien vertelt dat de vraag door enkele bewoners uit Nickerie is gesteld wanneer dergelijke beurs in dat rijstdistrict wordt gehouden. Zoals Sewdien eerder verklapte, is behalve Nickerie ook Commewijne aan de beurt de komende periode. Hij wil vooralsnog geen dag en datum hieraan koppelen. Dit moet nog intern besproken worden. De wijze les die Sewdien heeft geleerd uit de tweedaagse beurs in Saramacca is dat de agrariërs heel stevig op hun benen kunnen staan, zonder te hoeven leunen op de overheid. Zoals hij eerder tegenover Dagblad Suriname verklaarde, hebben de stands van het ministerie van LVV en Defensie zich vlak voor de opening teruggetrokken. “Maar binnen twee uren waren de lege plekken goed gevuld door particuliere agrariërs. We moesten zelfs ruimte creëren voor meer standhouders.”
Dit is voor hem een extra motivatie en stimulans om full speed door te gaan met het organiseren van de agrarische beurzen in de overige districten. “Door de jaren heen hebben we te veel geleund op de overheid. Terwijl we het best wel alleen kunnen”, zegt Sewdien zelfverzekerd. Maar tegelijkertijd laat hij vol nadruk optekenen dat hij het gras voor de overheid niet voor diens voeten wilt wegmaaien. “De overheid hoort er natuurlijk bij. We hebben de overheid nodig voor de regelgeving en de controle.”
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!