VES: “Wij betalen straks jaarlijks een rente van SRD 1 miljard”

Staat wederom op zoek naar internationale leningen

De hoogte van de staatsschuld dat op ruim USD 2,6 miljard gesteld is, brengt volgens de Vereniging van Economisten (VES) de schuld per staatsburger op ruim SRD 35.000.
Dit betekent dat in de loop van de tijd (zolang de schulden lopen), de belastingbetaler deze schulden zal moeten aflossen. “Mensen die in de toekomst gaan verdienen, moeten een deel van hun inkomsten afdragen aan de staat, om de staat in staat te stellen deze lening af te lossen”, stelt Winston Ramautarsing, voorzitter van de VES.
Hij schetst een ander redenering, waarbij hij ervan uitgaat dat deze lening niet wordt afgelost, en constant wordt gehouden. Hierbij zou de staat alleen de rente betalen. De rente die betaald moet worden, is natuurlijk ook afhankelijk van de hoogte van de rentevoet. Een deel van de staatschuld kent concessionele voorwaarden (lage rentes als 2 tot 3%). Het ander deel is de commerciële leningen van rond de 7, 8 en 9% rente. De laatste obligatielening door de staat van ruim USD 550 miljoen, kent een rentestand van 9,25%. “Gemiddeld zitten wij op een 4,5% rente op onze staatsschuld. Wij betalen straks een jaarlijkse rente van bijkans SRD 1 miljard”, stelt de VES voorzitter. Per capita komt dit op een jaarlijkse renteaandeel van ruim SRD 1800. “1 miljard is veel geld om zomaar uit te geven, enkel en alleen omdat wij niet wilden bezuinigen en dus zijn gaan lenen om de problemen ‘op te lossen’. Dit geld maakt dat wij straks veel minder hebben om medicijnen of schoolboeken te kopen”, meent Ramautarsing.
Zinvol hierbij te vermelden, is de bewegingen die de staat maakt rond de internationale broker Oppenheimer. De regering heeft volgens een verklaring van Financiën minister Gilmore Hoefdraad voorlopig geen plannen om weer staatsobligaties op de internationale kapitaalmarkt uit te zetten. “De behoefte aan extra middelen uit een dergelijke bron is er niet”, zei Hoefdraad aan de media. Hij sprak specifiek over staatsobligaties. Suriname heeft in het tweede kwartaal van 2016 een lening van USD 86 miljoen opgenomen bij het Oppenheimer Fonds. Recent nog bleek dat Oppenheimer wederom in Suriname aanwezig was voor een peiling. Een peiling, als gevolg van een vraag van de overheid om een nieuwe bond uit te schrijven voor Suriname. Oppenheimer kwam naar Suriname om te peilen in hoeverre deze vraag gedragen werd. Ook met de VES zijn er hieromtrent gesprekken geweest. De VES heeft aangegeven, dat er niets mis is met leningen, als die gebruikt worden om de productiecapaciteit te verhogen of de productiebasis te verbreden. Leningen voor het uitbetalen van lonen, of sociale pakketten uit te delen zoals bij de vorige bond, ziet de VES niet zitten. “Oppenheimer heeft gezegd dat zij niet kunnen beïnvloeden wat de staat doet met het geld. Wij hebben toen gezegd dat wij dan geen bond moeten hebben. Als wij nog meer consumptief zullen besteden, zadelen wij de volgende generaties op met een schuld en rentes die hun welvaart behoorlijk zal aantasten”, vertelde Ramautarsing.
De vooruitzichten voor 2018 zien er volgens de VES niet goed uit
Het BBP zal op zijn best op een laag niveau blijven, een nul-groei dus, hetgeen onacceptabel is en niet getuigt van behoorlijk bestuur. “We moeten de levensstandaard fors verhogen. Maar, als we het vertrouwen van de cruciale partners niet kunnen terugbrengen zullen we helaas nog verder wegzakken. Het begrotingstekort van SRD 3,1 miljard zal alleen door verder te lenen worden gefinancierd”, zei de VES in een persverklaring in reactie op de nieuwe begrotingen van de regering.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!