Dew Sharman: “Grote financiële schulden binnen gezondheidszorg”

Dew Sharman 1
Dew Sharman 2Dat de gezondheidszorg al geruime tijd in moeilijk vaarwater verkeert, is geen nieuwigheid. Echter worden de perikelen binnen deze sector alsmaar groter en eisen een dringende aanpak vanuit de autoriteiten. “De situatie is zo ernstig dat die totale gezondheidszorg in elkaar kan storten; alle ziekenhuizen hebben te kampen met een tekort aan financiële middelen om de bedrijfshuishouding draaiende te houden”, beklemtoont de volksvertegenwoordiger tevens medicus Dew Sharman (VHP) in gesprek met Dagblad Suriname. Hij stelt dat de schulden dermate groot zijn dat dienstverleners in operationele problemen zullen geraken. De volgende bedragen moeten nog ontvangen worden voor de reeds geleverde diensten: Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) SRD 35 miljoen, ’s Lands Hospitaal SRD 24 miljoen, St. Vincentius Ziekenhuis SRD 7 miljoen, Diakonessenhuis SRD 3 miljoen en Dr. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN) SRD 5 miljoen. “In totaal komt dit neer op SRD 74 miljoen die de zorgverzekeraars aan deze ziekenhuizen moeten ophoesten voor de geleverde diensten in de afgelopen 5 tot 6 maanden.” Naar zeggen van Sharman kan men de gezondheidszorg op deze wijze niet tot ontwikkeling brengen. “Stel dat SZF, dat de grootste zorgverzekeraar is met ongeveer 300.000 verzekerden, over de kop gaat, dan wordt de samenleving ernstig gedupeerd.” Desondanks merkt de volksvertegenwoordiger op dat de autoriteiten met de handen in het haar zitten. “Ze weten niet hoe uit deze financiële impasse te geraken. Door de ontwaarding van de Surinaamse munteenheid zijn de kosten in de zorg gigantisch toegenomen.”
Volgens ’s Lands Hospitaal gebruiken SZF en Self Reliance “oneigenlijke argumenten” om de betalingen te ontduiken. Middels een schrijven op 11 oktober jongstleden heeft ’s Lands Hospitaal aan het ministerie van Volksgezondheid kenbaar gemaakt dat zij in financiële nood verkeert. In de brief staat onder andere het volgende. “De situatie is zeer nijpend en wordt nijpender, indien de crediteuren zoals de Bloedbank en leveranciers van medische verbruiksartikelen en voedingsmiddelen niet conform betaalafspraken een overmaking op zeer korte termijn door het ziekenhuis tegemoet kunnen zien. Het zogenaamd ‘deel-effect’ begint minder te worden, omdat betalingstoezeggingen niet kunnen worden nagekomen door een gebrek aan geld.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!