Adhin: “Wenselijkheden zijn geen afspraken”

1 Adhin‘Huisartsenposten zullen 24 uur toegang verlenen tot gezondheidszorg’Op uitnodiging van de waarnemend president van de Republiek Suriname Z.E. Ashwin Adhin, is er een gesprek geweest met de vertegenwoordiging van de Bond van Leraren (BVL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Het gesprek kwam nadat de bonden per brief hadden gevraagd om de, wat zij noemen rancuneuze maatregelen, vanuit het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, terug te draaien. De waarnemend president laat via het Nationaal Informatie Instituut weten dat hij niet content is met het verslag over deze ontmoeting zoals die staat in het ochtendblad “de Ware tijd”.
De waarnemend president benadrukt dat het een vruchtbaar gesprek is geweest en dat de regering altijd voorstander is geweest van een goede relatie met vertegenwoordigers van werknemers. De uitnodiging voor het gesprek met BVL/ALS moet ook in dat licht geplaatst worden zegt de waarnemend president.
De vermeende schending van vakbondsrechten moet door de bonden schriftelijk worden aangegeven. De waarnemend president geeft aan dat de regering exact zou willen weten welke internationale conventies geschonden zijn. Als er zaken binnen het systeem zijn opgenomen die fout zijn zullen de correcties niet uitblijven, maar vooralsnog is dat volgens hem niet het geval.
Volgens de waarnemend president moeten de volgende drie belangrijke zaken onderscheiden worden; bij schending van vakbondsrechten zal dat op regeringsniveau besproken moeten worden, bij beleidsaangelegenheden zal dat op het bord van de onderwijsminister worden geplaatst, bij uitwerking van technische zaken die te maken hebben met de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, zullen de bonden met het onderhandelingsorgaan van de overheid om de tafel moeten zitten. Dit voorgaande is duidelijk gecommuniceerd naar de bonden.
De waarnemend president kan zich niet terugvinden in wat in het artikel van de ware tijd staat alsof hij in gesprek met de bonden zou hebben toegegeven dat zaken recentelijk verkeerd zijn gelopen. Dit is volgens de bewindsman sterk uitgedrukt en helemaal niet waar.
Het bevreemd de bewindsman verder dat wenselijkheden van de bonden in de media overgebracht worden als afspraken. De meeting was enkel en alleen een afstemmingsmeeting, de punten die neergepend zullen worden door de bonden zullen verder gekanaliseerd worden naar de juiste besprekingsplek. “Men mag hun wenselijkheden uitspreken of opschrijven maar niet communiceren naar de media als te zijn afspraken ”
Verder geeft de waarnemend president aan geen moeite gehad te hebben met de aanwezigheid van Robby Berenstein en Armand Zunder van respectievelijk Vakcentrale C-47 en de Progressieve Werknemers Organisatie ondanks die geen uitnodiging ontvingen voor het onderhoud. Vanuit de regering zaten ondermeer aan de minister van onderwijs, Wetenschap en Cultuur Robert Peneux, de minister van Arbeid Suharto Moestadja, de minister van Binnenlandse zaken Mike Noersalim, raadsadviseur Eddy Jozefzoon, de voorzitter van het onderhandelingsorgaan van de overheid Sonny Kertowidjojo en Eric Banel , voorzitter van de presidentiële commissie voor implementatie van het herwaarderingsprogramma.
De regering wacht dus nu op het schrijven van de bonden waaruit zou moeten blijken dat vakbondsrechten geschonden zijn.
Nationaal Informatie Instituut (NII)

error: Kopiëren mag niet!