PL-traject nog steeds niet verlost van ‘boro bussen’

PL traject nog steeds niet verlost van ‘Boro’ bussen1Bushouder Amrish Sidhoe is de werksituatie op het traject Paramaribo-Lelydorp (PL) al zat. Hij heeft zich al meer malen begeven naar de afdeling Openbaar Vervoer van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en de Particuliere Lijnbusorganisatie. Sidhoe voelt zich echter als hardwerkende buschauffeur in de steek gelaten. Hij heeft moeite met bijvoorbeeld de zogenaamde ‘boro bussen’. Zowel contactmannen van de PL als bussen van andere trajecten zijn vaak te zien op de PL-route. “De bussen komen, halen onze passagiers op en rijden weg. Dit, terwijl wij heel de dag in de rij staan te zweten, wachtende op onze beurt om een rit te rijden”, zegt de bushouder bedroefd. Hij ziet dit, gepaard gaande met andere problemen zoals van de subsidie en een trage en bureaucratische PLO, als lastposten bij de vooruitgang van de sector. Dat de wachttijd van de subsidie-uitbetaling inmiddels al tot 7 maanden is opgelopen, doet hem niet goed.
De bushouder, die zijn bus zelf rijdt, wenst al geruime tijd lid te worden van de PLO. Sidhoe geeft aan al ruim een jaar zijn stukken te hebben ingediend bij de PLO. Ook zijn contributie zou hij hebben betaald. Echter wordt hij nog steeds niet toegelaten als lid. Naar zijn oordeel weet het huidige bestuur van de PLO dat het beleid zal veranderen, indien er meer leden bij de organisatie zullen worden toegelaten. Het PLO-kantoor is volgens hem alleen open, wanneer er subsidie-uitbetalingen zijn. Voor de rest ziet hij geen belangenbehartigende organisatie. De PLO maakt daarom ook nooit bekend wat haar ledenbestand precies is. Sidhoe stelt dat in tegenstelling tot de actuele situatie, waarbij er ruim 1300 bushouder zijn, de PLO maar 50 tot 60 leden in haar bestand zou hebben.
Deze problemen binnen de sector zijn niet nieuw. Het zijn slepende problemen, die maar nooit aangepakt worden. Ook de overheid blijft de PLO maar als gesprekspartner beschouwen, terwijl het publiekgeheim is dat de PLO geen geweldig draagvlak heeft. Dat heeft de PLO ook nooit kunnen tonen.

error: Kopiëren mag niet!