Newmont Suriname zet sterke prestatie neer in eerste volledige operationele jaar

DCIM100MEDIADJI_0047.JPG
DCIM100MEDIADJI_0047.JPG
Op 1 oktober 2017 vierde Newmont Suriname zijn eerste volledige jaar van veilige, efficiënte en verantwoorde productie van de Merian-goudmijn in het centrale deel van Oost-Suriname. Newmont Suriname rapporteerde US$34 miljoen in royalty’s te hebben opgebracht ten bate van de overheid, US$12 miljoen aan directe lonen en salarissen te hebben uitbetaald en voor US$2,2 miljoen goederen en diensten bij lokale verkopers en leveranciers te hebben betrokken in deze periode. Newmont Suriname heeft een personeelsbezetting van ongeveer 1300 personen, van wie 90 procent Surinamer is, waaronder 228 Paramakaners. Als onderdeel van de joint venture met Newmont beheert Staatsolie het 25 procent belang van de overheid in Merian. “Dankzij de deskundigheid en het harde werk van onze medewerkers en zakenpartners, creëren wij waarde en verbeteren wij het leven voor al onze stakeholders door duurzame en verantwoorde mijnbouw”, zegt Adriaan van Kersen, Managing Director van Newmont Suriname. “Wij kijken ernaar uit om onze samenwerking met de overheid en het volk van Suriname verder op te bouwen om zodoende meer mogelijkheden voor veilige, rendabele en verantwoorde economische en maatschappelijke ontwikkeling tot stand te brengen.” Newmont Suriname gaat verder met het verkennen van mogelijkheden voor een veilige, efficiënte en verantwoorde groei van zijn bedrijfsactiviteiten in Suriname. Hieronder valt fase 2 van de constructie te Merian, wat zal voortduren tot het derde kwartaal van 2018. Deze nieuwe investering omvat technische werkzaamheden, procurement en constructie voor een “primary crusher” voor de verwerking van hard gesteente, de uitbreiding van de elektriciteitscentrale en de vergroting van de opslagvoorziening voor residuen. Gericht op het vergroten van de reserves en het verlengen van de levensduur van de mijn, blijft het exploratieteam van Newmont Suriname zijn verkennings- en boorwerkzaamheden voortzetten in veelbelovende gebieden. Verder is de milieu- en sociale-effectenanalyse voor Sabajo in de afrondingsfase en het bedrijf verwacht de analyse volgend jaar te kunnen indienen bij de overheid. De overeenkomst die Newmont Suriname in juni 2016 heeft getekend met de Paramakaanse gemeenschap biedt een onderling overeengekomen kader voor samenwerking gebaseerd op respect, gedeelde waarden en open communicatie. Deze samenwerkingsovereenkomst behelst onder andere de bepaling dat de werving van personeel en diensten bij voorkeur moet plaatsvinden in de Paramakaanse gemeenschap. In augustus 2016 werd het Gemeenschaps Ontwikkelingsfonds (CDF) door Newmont opgericht voor de uitvoering van ontwikkelingsprojecten in het Paramakaans gebied. Ter ondersteuning van deze stichting levert Newmont Suriname een vrijwillige bijdrage van US$1 per verkochte troy ounce goud. Het bestuur van het CDF bestaat uit twee vertegenwoordigers van de Paramakaanse gemeenschap, twee vertegenwoordigers van Newmont en twee van de overheid. Newmont Suriname heeft ook partnerschappen opgebouwd met en financiële ondersteuning ten bedrage van US$ 350.000 verleend aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), de Commissie Ordening Goudsector, het Bureau Openbare Gezondheidszorg en het Nationale Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing. “Newmont Suriname blijft zoeken naar mogelijkheden voor het bevorderen van duurzame ontwikkeling in onze gastgemeenschappen en het creëren van toegevoegde waarde door veilige en verantwoorde mijnbouw”, aldus Adriaan van Kersen.

error: Kopiëren mag niet!