Kapasikele krijgt hoogbezoek van IDB

Deze producten van ‘Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan’ zijn van cassave vervaardigd. Maandelijks wordt er tussen de 5.000 en 6.000 pakken van deze producten geleverd aan lokale supermarkten
Deze producten van ‘Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan’ zijn van cassave vervaardigd. Maandelijks wordt er tussen de 5.000 en 6.000 pakken van deze producten geleverd aan lokale supermarkten

De delegatie van IDB wordt feestelijk verwelkomd door de vrouwen van Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan’. De gasten werden allen gedrapeerd met een pangi en de vrouwen zongen en dansten voor hen
De delegatie van IDB wordt feestelijk verwelkomd door de vrouwen van Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan’. De gasten werden allen gedrapeerd met een pangi en de vrouwen zongen en dansten voor hen
Het dorp Kapasikele in het district Brokopondo heeft op dinsdag 3 oktober hoogbezoek van functionarissen van de Inter American Development Bank (IDB). De delegatie heeft een rondleiding gehad van de activiteiten van de ‘Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan’. Deze vrouwen-agrocoöperatie produceert de bekende ‘Kokori’; een ontbijtpap waarbij cassave als basis grondstof wordt gebruikt. Yvonne Ramnarain, onderdirecteur van Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking, van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij was eveneens aanwezig tijdens dit bezoek.
Momenteel is er een top delegatie van de IDB onder leiding van executive vicepresident Julie Katzman op werkbezoek in Suriname. Vanwege de grote belangstelling van de IDB in de ontwikkeling van de Kokori cassave ontbijtpap is er een oriëntatiebezoek gebracht aan het dorp Kapasikele. De voorzitter van de bovengenoemde coöperatie, Tania Lieuw A Soe, heeft een uitgebreide presentatie gehouden over onder andere de organisatie, de toegevoegde waarde aan rauwe cassave en de waardeketen van hun product. De ambitieuze toekomstplannen zijn eveneens uit de doeken gedaan. Hierna kreeg de delegatie een rondleiding van de cassave velden, en de rookfaciliteit. Vervolgens heeft de delegatie van de IDB verschillende demonstraties gehad rond van het verwerkingsproces onder andere ‘cassavebrood’ en de Kokori cassava ontbijtpap. Het geheel werd afgesloten met een proeverij.
‘Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan’ produceert sinds medio 2014 de gerookte cassave-ontbijtpap, genaamd ‘Kokori, en zijn verkrijgbaar in diverse lokale supermarkten in pakjes van 250gram. Intussen is hun assortiment uitgebreid met andere smaken namelijk banaan en naturel. De coöperatie produceert nu ook de cassave pannenkoeken mix en cassavemeel. Maandelijks ligt de productie van de coöperatie tussen de 5.000 en 6.000 pakken. Ze heeft plannen om de productie te verhogen en op kort termijn te exporteren. Om dit te kunnen realiseren, zijn middelen nodig waaronder plantmateriaal en apparatuur. Lieuw A Soe geeft aan, dat in een toekomstig project grote delen van hun exportplannen reeds zijn gedekt.
Dit project zal worden uitgevoerd in samenwerking met de IDB en wordt gefinancierd door Japan. Lieuw A Soe geeft aan dat een officiële launch van dit project binnenkort zal plaatsvinden.

error: Kopiëren mag niet!