Riad Nurmohamed: ‘Jaarrede was niet om aan te geven hoe het land ontwikkeld zal worden’

Voor DNA-lid Riad Nurmohamed was een uitschieter in het verhaal van waarnemend president Ashwin Adhin de goudvondst van Iamgold in het district Saramacca. Hij verwijst naar de enorme goudvondst van circa 44.000 kilogram, ongeveer 1,5 miljoen troy ounces, met een waarde van circa USD 2.3 miljard op basis van USD 1.500 per troy ounce. Nurmohamed is er content mee dat Adhin de goedgekeurde wetten, zoals de Anticorruptiewet en Wet op Spaar en Stabilisatiefonds, heeft aangehaald. De clustering van parastatale instellingen bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ziet de parlementariër ook als een goed idee. Hij staat ook achter bescherming van de natuur. “De investeringen in energie en water, zeker wat Commewijne betreft, zijn pluspunten. Het zijn noden van het volk. Dat hebben andere regeringen niet gedaan”, stelt Nurmohamed.
Hij merkt toch op dat de speech van Adhin niet één was om aan te geven hoe het land ontwikkeld zal worden. Adhin heeft niet gesproken over de pilaren van ontwikkeling. Als ICT-deskundige heeft de bewindsman ook niet gesproken over hoe de ICT-sector bijvoorbeeld een boost kan krijgen om tenminste daar een sterke pilaar van te maken. Er is weinig gezegd over hoe ondernemers de kansen zullen krijgen om meer te produceren.
De parlementariër merkt heel wat tegenstrijdigheden in de jaarrede van Adhin.
De inhoud van de jaarrede is naar zijn oordeel vaag en verwarrend. De waarnemende president stelt dat het land voorstander is om ontwikkeling te brengen met eigen inspanning. Dit, terwijl tegelijkertijd de realiteit uitwijst dat er veel leningen worden aangegaan. Hier ziet Nurmohamed geen eigen inspanning in. De tegenstrijdigheid loopt voor hem nog verder op, als hij moet stellen dat de regering ook ervoor zorg draagt dat instituten en kader in het land worden vernietigd. Wat Nurmohamed ook heeft gemist, is het aspect van armoedebestrijding en koopkrachtversterking. Het woord armoede is maar 1 keer in de mond genomen, terwijl koopkracht geen 1 keer. Voor het leefbaar maken van Suriname heeft Nurmohamed niet eens een intentie gezien. Adhin heeft wel gesproken over aandacht voor de woningnood, maar dan voegt Nurmohamed eraan toe dat het geen zin heeft om over de woningnood te praten als mensen nu niet eens geld bij elkaar kunnen rapen om goed te eten.

error: Kopiëren mag niet!