Jesus Students en Winti Students

Tijdens de jongste lezing van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman is de spiritualiteit van de Surinamer van Afrikaanse afkomst besproken. Het ging voornamelijk over Winti Bribi. In de wandelgangen van de bijeenkomst kwamen de Jesus Students, die de toon aangeven op openbare middelbare scholen, ter sprake. Betwijfeld werd of Winti gelovige studenten ook de vrijheid hebben of zullen krijgen om net als de Jesus Students een Winti Students vereniging te vormen op school. Een toehoorder wilde er geld op verwedden dat de Winti gelovigen, als ze het zouden proberen om zich godsdienstig te manifesteren op school, negatief zullen worden ontvangen.
Studentenverenigingen
‘Studentenbesturen vertegenwoordigen de studentenbevolking in het contact met het schoolbestuur. In de structuur van de middelbare school is een studentenverenigingen opgenomen. Het beleid is dat er verkiezingen worden gehouden. Er bestaat stemplicht. De studentenvereniging bekommert zich om het wel en wee van de studenten, arm en rijk, afkomstig uit stad en district, en alle lagen van de samenleving. Het is publiek geheim dat studentenverenigingen op middelbare scholen vanwege uiteenlopende redenen niet functioneren zoals het wezen moet’, aldus verzamelde informatie.
De tijden veranderen
De bekomen informatie hield verder in: ‘Studentenvereniging gaan mee met de tijdgeest, een natuurkracht, die anno 2017 studenten meer dan ooit beïnvloedt. In de oude zetting werd het studentenbestuur voor een jaar en langer gekozen. Alle activiteiten werden door hetzelfde studentenbestuur gedirigeerd. Daar gaat veel tijd in zitten. De schoolprestaties kunnen daaronder lijden. Daarom zijn de studentenverenigingen aangepast aan de tijd en omstandigheden. Er zijn scholen waar iedere keer als er iets te organiseren valt, een andere groep studenten daarmee belast wordt.’
Volle Evangelie gebedsgroepen
Het is opgevallen dat op meerdere openbare middelbare scholen met toestemming van schooldirecties er ‘Jesus Students’ gebedsgroepen zijn gevormd, die tijdens schooluren bijeen komen om Jesus Christus te loven te prijzen en te aanbidden. Tijdens schoolbijeenkomsten en activiteiten gaan de Jesus Students voor in gebed. ‘Ik heb een geloof. Voor mij is dat het allerhoogste, maar in een samenleving met andere religieuze groepen moet ik een toontje lager zingen en de andere de ruimte geven en respect betuigen. De religieuze dominantie gaat uit van een bepaald superioriteitsgevoel en handelen. Er is ook sprake van ideologische dominantie door bepaalde opvattingen te presenteren en voorrang te geven binnen en/of buiten je eigen kring’, werd genoteerd van ouders en studenten.
Dominantie van het Volle Evangelie
Het beleid op openbare scholen geeft ruimte aan Volle Evangelie groepen om zichzelf te uiten. De groei en invloed van het Volle Evangelie is niet alleen te merken op scholen. Het vindt ook plaats op institutioneel niveau en in het overheidsbeleid en apparaat. Er gaan stemmen op in een samenleving die menen dat er op openbare middelbare scholen onvoldoende met rekening wordt gehouden met andere religieuze groepen. Er zou sprake zijn van christelijke dominantie van de Volle Evangelie Kerk. Gezegd wordt dat de Volle Evangeliegelovigen een toontje lager mogen zingen en de andere de ruimte moeten geven en respect moeten betuigen. ‘De religieuze dominantie gaat uit van een bepaald superioriteitsgevoel en handelen. Er is naast Christelijke dominantie ook sprake van ideologische dominantie door bepaalde opvattingen te presenteren en voorrang te geven binnen de school.’
HD

error: Kopiëren mag niet!