Ramautarsing verwacht positieve effecten uit Saramacca-consessie Iamgold

De goudvondst in Saramacca, die door Iamgold onlangs is aangekondigd, is volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), het bewijs dat er een toekomst zit in de overeenkomst die Suriname met Iamgold is aangegaan. De overheid heeft in 2013 met Iamgold een overeenkomst ondertekend, met de aanname, dat er goud in Saramacca te vinden is. “Nu hebben zij bewezen dat er goud in de grond is. Het is een logische stap die voortvloeit uit de overeenkomst van 3 jaar geleden. Het is niets nieuws. Het was al afgesproken”, stelt Ramautarsing. De volgende zware stap is het in productie brengen van de mijn in Saramacca. De bestaande fabriek moet weer volop draaien. Het voordelige van deze overeenkomst zit erin dat de grote kapitaalkosten al gemaakt zijn. De kapitaalkosten zullen veel lager zijn. Hierdoor is het verwachtbaar dat de winsten veel hoger zijn. Als gevolg hiervan is het aandeel van de staat Suriname in de winsten ook veel hoger.
Met de bedrijvigheid die deze nieuwe ontdekking teweeg zal brengen, verwacht de VES-voorzitter zeker positieve effecten. Hij denkt aan bijvoorbeeld continuïteit van werkgelegenheid bij rond de 2000 arbeiders. Er komen mogelijk ook rond de 100 nieuwe werkplekken bij. “Behoud van werkgelegenheid en een kleine uitbreiding zijn positief, maar ook veel meer inkomsten voor de staat. Elke miljoen telt. Het zal dus zeker een positief effect hebben op de economie van Suriname. Als het ons uit de modder haalt, is een ander verhaal. Ik denk dat de kloof veel groter is. Dit zal wel bijdragen, maar niet genoeg om direct significante verbetering in de economische situatie te realiseren. Tevens zit er nog een periode van ruim een jaar ertussen, voordat de productie op gang komt”, stelt Ramautarsing.
Tegen 2020 ziet Ramautarsing deze ontwikkeling zeker SRD 50 miljoen per jaar voor de staat opbrengen. Het belangrijke voor de econoom is de manier waarop de staat het geld uiteindelijk zal benutten. Als het geld weer gaat naar salarisverhogingen of sociale voorzieningen, zal de economie niet stabiel worden en afhankelijk blijven van de grillen van de wereldmarktprijzen van olie en goud. Hij merkt op dat deze mooie inkomsten gekanaliseerd moeten worden richting andere sectoren om de diversificatiepoot van Suriname te versterken. “Als je wat extra geld hebt, en je het adequaat besteedt, kun je inderdaad andere sectoren laten groeien. Zo krijgt je economie een bredere basis. Iamgold start mogelijk in het eerste kwartaal van 2019 met de productie in Saramacca. Rond 1,5 miljoen ounces goud ligt in de grond voor exploitatie.”
De Saramacca-concessie is onderdeel van de overeenkomst tussen de overheid, Iamgold en Rosebel Gold Mines. Het gebied is ongeveer 30 km van de Rosebel plant gelegen. De goudader die gespot is, is ruim 1,8 km. In 2013 is specifiek afgesproken dat de overheid voor 30% mag participeren in de overeenkomst. De overheid zal bij deze overeenkomst Rosebel vragen om de investering voor te schieten. De staat zal in de vorm van een zachte lening de investering van 30% plegen. Iamgold projecteert voorlopig (voor de 1,5 miljoen ounces) een inkomstenstroom van ruim US$ 750 miljoen tot US$ 800 miljoen uit deze mijn. De 30% voor Suriname zou komen op rond de US$ 225 miljoen. Er worden nog boringen gepleegd. De hoop ligt erin dat er meer goud gevonden wordt dan tot nu toe geregistreerd staat.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!