Gezondheidscampagne voor opsporen van nierdialyse-behoeftigen

Ingrid Heerenveen
Ingrid Heerenveen
In samenwerking met MyLab houdt de nefroloog (nierspecialist), Ingrid Heerenveen, een gezondheidscampagne op 9, 16 en 23 september 2017 van 09:00 uur tot 12:00 uur in de Nefrosur Medical Center (NMC), welke gevestigd is in Paramaribo op de hoek van de Via Bellalaan en Wonglaan (Zorg en Hoop). De bezoekers, die overigens tussen de 30 en 60 jaar moeten zijn, kunnen tijdens de awareness campagne niet alleen terecht voor onder andere een bloeddruk-, gewicht- en bloedsuikermeting, maar ook voor laboratoriumonderzoeken (prikken). Heerenveen zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat zo een bewustwordingscampagne thans een absolute noodzaak is geworden. “Als dokter is het organiseren hiervan meer een verplichting dan wat anders. Het is bedoeld om op zoek te gaan naar mensen met risicofactoren, die leiden tot nieraandoeningen. Meten is weten.”
Naar zeggen van Heerenveen is er in de afgelopen maanden een trend te bemerken, waarbij het aantal verwijzingen naar de NMC schrikbarend is toegenomen. “Vroeger was het 10 tot 15 verwijzingen per maand en nu is het 20 tot 30 verwijzingen.” Ten opzichte van het afgelopen jaar zijn er inmiddels 250 patiënten erbij gekomen. “We hebben gekozen voor de leeftijdscategorie van 30 tot en met 60 jaar; dit is de groep die vaak binnenwandelt in de NMC met een verwijsbrief.” Volgens de nefroloog betreft het überhaupt mannen die het meest met nieraandoeningen te kampen hebben, aangezien zij niet gemakkelijk naar de arts stappen. “Mannen hebben een machogedrag, waarbij ze denken dat niets hen kan overkomen. Vaak komt het ook voor dat ze juist bang zijn dat er iets mis is met hun gezondheid. Daarnaast zijn mannen niet therapietrouw. Als ze eenmaal horen dat hun nieren beschadigd zijn of dat ze aan een bepaalde ziekte lijden, nemen ze hun medicijnen niet meer op tijd in. Dit zie ik in mijn eigen praktijk.”
De nefroloog beklemtoont dat suikerziekte en hoge bloeddruk wereldwijd gezien nieraandoeningen bevorderen. Door jarenlange verwaarlozing van de behandeling van deze ziekten kan het voorkomen dat de filters in het lichaam, die bedoeld zijn om het bloed te zuiveren, beschadigd worden. “Zo gaan de nieren langzaam achteruit en op een gegeven moment zijn ze toe aan nierdialyse. Daarom willen wij de mensen screenen.” De ongunstige taferelen van gebrek aan medicamenten binnen de gezondheidssector zorgt ervoor dat de nierdialysepatiënten niet altijd aan medicatie geholpen kunnen worden. “Het is een alledaagse klacht dat patiënten geen medicijnen kunnen vinden en vinden ze het wel, dan moeten ze ervoor betalen. Dit is vooral bij de verzekerden van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) merkbaar.”
Hierdoor kunnen de nieraandoeningen niet optimaal behandeld worden, met verergering van de gezondheidstoestand als gevolg. Zij die echter over een comfort Azpas- of PZS-verzekering beschikken, “klagen” over het algemeen niet. Heerenveen beklemtoont dat er desalniettemin gesproken kan worden van een schaarste aan medicamenten. “Zelf merk ik geen schaarste. Het gaat om de beschikbaarheid van de middelen, wat niet altijd gedekt wordt door de verzekeraars.” Niet alles is namelijk inbegrepen in het basiszorgpakket. Het volledig kostenplaatje voor een nierdialysepatiënt komt neer op circa SRD 100.000 (jaarlijks). “Dit wordt wel volledig vergoed door de verzekeraars, zowel bij SZF als bij de overige verzekeringsmaatschappijen.” Dagelijkse beweging en een gezonde leefstijl zijn een goed hulpmiddel bij de preventie van nieraandoeningen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!