Meer tijd, planning en bemiddeling nodig aangaande sportbeleid Suriname

“Wanneer ik kijk naar sport en jeugdontwikkelingsbeleid springt het woord beleid bij mij gelijk naar voren. Ik denk dan aan zaken, zoals doelstellingen, tijd, planning en bemiddelen”, zegt Dinesh Parag, ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement. Ten aanzien van sportbeleid geeft de ondervoorzitter aan van mening te zijn dat in Suriname er nergens specifiek staat aangegeven binnen hoeveel tijd welke middelen nodig zijn en wat de kosten zijn om bepaalde sportprojecten uit te voeren. “Bijvoorbeeld een rapport aangaande welke atleten Suriname heeft en wat er allemaal nodig is om deze atleten in 10 jaar zodanig klaar te stomen om na deze 10 jaren, Suriname op internationaal gebied te vertegenwoordigen en eventueel voor goud te gaan. Dat mis ik in het beleid, te weten concrete structurele methoden op papier, die aangeven waar we nu zijn en waar we als land naar toe willen ten aanzien van sport.”
Volgens Parag zijn er hier en daar wel sportvelden aangelegd en wordt er iets aangaande sport georganiseerd, maar het is niet wat het wezen moet. De jeugdparlementariër komt zelf uit het district Wanica en stelt dat er in het district toch meer werk aan de winkel is ten aanzien van sport- en recreatieactiviteiten voor de jeugd. “We hebben sportvelden en andere zaken, maar vooral die begeleiding is zoek. Er zijn geen organisaties in Wanica waar je bijvoorbeeld naar toe kan om aan te geven dat je professionele sprinter wil worden. Er is geen organisatie in het district die je kan begeleiden in datgeen je wil doen. Er zal sowieso hieraan gewerkt moeten worden”, stelt hij.
Wanica heeft ook buurtorganisaties, maar ook daar kan het beter ten aanzien van de organisatie. “Buurtorganisaties spelen een belangrijke rol, vooral als het gaat on de jeugd. Ze moeten niet alleen jongeren stimuleren, maar zijn tevens de coproducenten bij het ontwerpen van het beleid. De buurtorganisatie weet als geen ander wat de jeugd nodig heeft, omdat zij met het werk bezig zijn. Alleen moeten de technische zaken en faciliteiten in place zijn”, aldus de NJP-ondervoorzitter. Het NJP is pas begonnen met de kennismaking van de verschillende organisaties en het staat ook in hun planning het contact met de buurtorganisaties te versterken. Verder ligt het zonder meer in de bedoeling dat het Jeugdparlement met elke organisatie, instantie en commissie een samenwerking aangaat, die doelgericht werkt aan het bevorderen van de rechten van de jongeren.

error: Kopiëren mag niet!