“Niet alleen inschrijving maar ook schoolvervoer moet centraal geregistreerd worden”

Samir Gobind, jeugdparlementariër van het district Wanica tevens ondervoorzitter van de commissie Media & Voorlichting, vindt het concept van de centrale inschrijving op de middelbare scholen een goed idee. Echter is hij van mening dat dit systeem pas de vruchten kan afwerpen indien het schoolvervoer van de overheid eveneens centraal wordt geregeld. “Het is niet zinvol wanneer een student op een dichtstbijzijnde school wordt geplaatst en dan nog een ‘wereldreis’ moet maken om op school aan te komen”, beklemtoont Gobind tegenover Dagblad Suriname.
Schoolvervoer efficiënter maken
De jeugdvertegenwoordiger illustreert dit middels de situatie van een student die woonachtig is te Leiding. Zo een student behoort op basis van de centrale inschrijving op Scholengemeenschap Kwatta (SGK) ingeschreven te worden. “Dit is ongeveer 10 minuten rijden.” Desondanks moet zo een student 2 bussen van de overheid nemen om op SGK aan te komen. “Eerst wordt je omstreeks 05:30 uur afgehaald en afgezet op Miranda Lyceum (dit is nu eenmaal de route die men moet bewandelen) en daarna moet je weer een andere bus nemen. Uiteindelijk komt zo een student na 14:30 uur thuis aan, terwijl de school normaliter om 13:00 uur eindigt.” Daarom vraagt Gobind zich af wat het nut is van zo een centrale inschrijving als het leven van een student gecompliceerder wordt. “Het onderwijsministerie geeft namelijk aan dat de ‘reistijd’ op deze manier wordt ingekort, waardoor de studenten meer tijd overhouden om te kunnen studeren. Maar in de praktijk gebeurt dit juist niet!” Het schoolvervoer van de overheid levert overigens de minste kosten op voor de studenten. “Maandelijks hoeven de studenten slechts SRD 2.50 hieraan uit te geven. Het is goed dat er schoolvervoer is, alleen moet het efficiënt gemaakt worden.”
Inschrijvingen verlopen niet nauwkeurig
Gobind merkt op dat de nauwkeurigheid niet altijd in acht wordt genomen bij de centrale inschrijvingsprocedure, waardoor de studenten geconfronteerd worden met overbezetting op een school. “Doordat de studenten 2 tot 3 dagen voor de vakantie konden aangeven naar welke middelbare school zij willen gaan, zou de commissie die belast is met de centrale inschrijving een beeld moeten hebben over het aantal studenten dat een voorkeur heeft voor een bepaalde school om overbezetting te voorkomen.” Het ligt bovendien in de bedoeling dat elke student ingeschreven dient te worden. “Maar hoe wil men dit realiseren als de uitslag van het herexamen pas woensdag heeft plaatsgevonden? Wat gebeurt er met de studenten die bijvoorbeeld in de omgeving van de Noordpoolweg wonen en naar Imeao 3 willen gaan?” Daarom hoopt de jeugdparlementariër dat men in het vervolg nauwkeurig te werk gaat.
KSR

error: Kopiëren mag niet!