‘Maakt u de justitiabele niet gek met de tarieven’

De nieuwe advocaten Judith Simson, Edward Redjopawiro en Vijayantiemala Splinter-Bandhoe (foto: Anil Ramkumar)
De nieuwe advocaten Judith Simson, Edward Redjopawiro en Vijayantiemala Splinter-Bandhoe (foto: Anil Ramkumar)
De meeste klachten die bij het Advocaten Tuchtcollege zijn ingediend gaan over de exorbitant hoge bedragen, die door advocaten voor het verlenen van rechtsbijstand worden gevraagd. “Maakt u de justitiabele niet gek met de tarieven”, zei Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, donderdag bij de toelating van drie nieuwe advocaten. Het gaat hier om de juristen Judith Simson, Edward Redjopawiro en Vijayantiemala Splinter-Bandhoe. Rasoelbaks voerde aan dat het opvallend is dat veel advocaten vooral bij echtscheidingszaken een bedrag van SRD 3.000 eisen, terwijl kleinere kantoren vanwege minder operationele kosten wel zeker tot een bedrag van SRD 1.000 kunnen vragen. Het is de bedoeling dat het tuchtcollege richting zal geven aan het tarievenstelsel van advocaten. De waarnemend Hofpresident kondigde aan dat er voornemens zijn om in oktober 2017 samen met de Orde van Advocaten te overleggen over een richttarief voor echtscheidingszaken. Hier zal het volgens hem vooral gaan om echtscheidingszaken waar geen goederen tussen de partners verdeeld moeten worden en geen kinderen uit het huwelijk zijn voortgekomen. “Het gaat om transparantie en zekerheid voor de rechtszoekende. Het moet niet alleen gaan om het geld maken, maar ook de om justitiabelen van dienst te zijn”, aldus de rechter. Ook procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday sloot zich aan bij de oproep van Rasoelbaks. De hoop volgens hem is dat via dialoog dit probleem opgelost kan worden.
Hof kan zelfstandig operationele uitgaven doen
Het stemt het Hof volgens Rasoelbaks goed dat door samenwerking met regeringsfunctionarissen nu eindelijk een wezenlijke bijdrage is geleverd aan de verzelfstandiging van de rechterlijke macht. Volgens de magistraat is deze verandering geïnitieerd door inspanningen van de voormalige minister van Justitie en Politie, Eugene van der San. Dit beleid is daarna ook goed voortgezet door minister ad interim Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie. Thans is het Hof door tussenkomst van Financiënminister Gillmore Hoefdraad voor het eerst in de geschiedenis in staat om maandelijks zelfstandige operationele uitgaven te doen. Dit kan via een eigen bankrekening van het Hof bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). In het verleden ging alles via de afdeling Algemeen Beheer van het ministerie van Juspol. “De slagvaardigheid was zoek”, aldus de rechter. Het doet de Hofpresident goed dat het besef zowel intern als extern groeit, aangezien het Hof een wezenlijke bijdrage levert aan de wording van de natie. Onder enkele vooruitzichten in de komende periode vallen de opleiding voor schrijfjuristen in januari 2018 en een RIO-opleiding voor rechters en het inlopen van achterstanden in civiele zaken. Ook het Openbaar Ministerie zal binnenkort starten met een opleiding voor vervolgingsambtenaren.
Bijscholing advocaten noodzakelijk
Van een advocaat wordt volgens de rechter verwacht dat de bijstand aan een rechtzoekende rechtvaardig en deskundig zal zijn. “De procedure tot toelating en afgelegde eed en belofte zijn enkele garanties. Het is toch aan de advocaat om te beslissen hoe serieus het beroep uit te oefenen.” Het hof heeft volgens Rasoelbaks er daarom alle vertrouwen in dat de nieuwbakken advocaten zich zullen blijven bijscholen middels trainingen en opleidingen. “In het rechtssysteem is dat heel belangrijk”, aldus Rasoelbaks.
FR

error: Kopiëren mag niet!