Zorgraad: “Landelijk zijn er 143.649 onverzekerden”

2Zorgraad-“Landelijk zijn er 143.649 onverzekerden”“In de zorgsector is er veel gaande, waarbij er veel onduidelijkheid is”, beaamde Ashween Achaibersing, lid van de Zorgraad, op zaterdag 19 augustus 2017 tijdens de zesde openbare vergadering van de Zorgraad in de Ballroom van Lalla Rookh. Hij deelde mee dat sedert oktober 2014 tot heden bijkans 460.000 verzekerden geregistreerd zijn voor de zorgverzekering. “Dit is ongeveer 85% van de bevolking die verzekerd is. Het behelst niet alleen de basiszorgverzekering, maar alle overige zorgverzekeringen van de verschillende maatschappijen.” De categorie onverzekerden bevat 143.649 personen, waarvan 76% zich tussen 21 jaar en 59 jaar bevindt. In Paramaribo is het aantal onverzekerden doorgaans het grootst. “Het systeem van het Uitvoeringsorgaan Basiszorg is geïntegreerd met die van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Daaruit blijkt dat 143.649 mensen geregistreerd zijn, maar niet verzekerd zijn. Dit systeem is pas in april 2017 in gebruik genomen.” Naar zeggen van Achaibersing heeft met uitzondering van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) alle overige verzekeringsmaatschappijen van de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) meegewerkt aan het verstrekken van data aan de Zorgraad. “SZF gaf aan dat zij op dit moment de data nog niet met ons kunnen delen.” De Zorgraad merkt op dat de economische malaise ook de zorgsector niet heeft gespaard. “Bij de uitvoering van diensten binnen de zorgsector speelt de importcomponent een grote rol. Dit heeft te maken met valuta die daarvoor beschikbaar moet zijn.”
Achaibersing noemde het gebrek aan uniformiteit binnen de zorgsector als één van de zorgpunten. “Wij merken dat SZF bij sommige dienstverleners andere tarieven betaalt dan de Survam. Daarnaast is er ook een verschil in procedures. Sommige patiënten moeten met hun portemonnee op zak lopen en anderen weer niet, terwijl ze ook een zorgverzekering hebben.” Vooral de toegankelijkheid, uniformiteit, informatie verschaffing en transparantie verdienen extra aandacht binnen de gezondheidszorg. Daarom vindt de Zorgraad dat de communicatielijnen naar hen toe open moeten zijn om dergelijke issues te kunnen analyseren.
De Zorgraad heeft onder andere een adviserende rol naar de regering toe, waarbij het uitoefenen van toezicht op de naleving van de basiszorgverzekering tot de kerntaken behoort. Verbetering van de kwaliteitseisen van de zorg, de toegankelijkheid daarvan en het financieel transparant maken van de totale gezondheidszorg is bij wet toegeschreven aan de Zorgraad. In dit kader organiseert dit orgaan jaarlijks twee openbare vergaderingen en wel in de maanden februari en augustus, zodat de samenleving ook haar inzichten kan delen. De Zorgraad bestaat overigens uit Anjanie Ganput (voorzitter), Glynis Tjon Eng Soe (ondervoorzitter) en de leden Judith Valpoort, Roos Willemsberg, Henck Boldewijn en Ashween Achaibersing. Het lid Boldewijn was niet aanwezig tijdens de openbare vergadering.
KSR

error: Kopiëren mag niet!