VWO-leerlingen Tamanredjo behalen goede prestaties

Bestgeslaagden van Scholengemeenschap Tamanredjo. Vlnr: Sorisha Soekhai, (IMEAO), Ralitsa Kromopawiro (HAVO), Selena Breinburg (VWO).
Bestgeslaagden van Scholengemeenschap Tamanredjo. Vlnr: Sorisha Soekhai, (IMEAO), Ralitsa Kromopawiro (HAVO), Selena Breinburg (VWO).
Alhoewel de landelijke middelbare examenresultaten überhaupt heel bedroevend te typeren zijn, hebben de leerlingen van het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (VWO) van de Scholengemeenschap Tamanredjo (SGT) een bijzondere prestatie neergezet. Zij hebben namelijk een slagingspercentage van 81.4% gerealiseerd, ondanks tal van onderbrekingen binnen het schooljaar 2016/2017. “Het aantal deelnemers bij ons aan het examen was 43, waarvan in totaal 35 studenten zijn geslaagd, dit is gelijk aan 81.4%”, vertelt Chandra Gangabisoensingh, onderdirecteur van VWO SGT, vol trots in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens de onderdirecteur draagt het periodiek motiveren van de leerleringen bij aan goede resultaten. “Wij hadden 4 motivatiesessies georganiseerd voor onze leerlingen. Na elk resultaat ben ik steeds naar de leerlingen geweest om met ze te praten”. Daarnaast zijn de prestaties van de leerlingen van het Hoger Algemeen Vormend Onderwijs (HAVO) van SGT eveneens goed te noemen. “Na het herexamen is er 60% aan geslaagden geconstateerd uit een groep van 75 deelnemers”. Op het Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs (IMEAO) van SGT zijn de resultaten daarentegen minder rooskleurig. “Op IMEAO waren er in totaal 32 kandidaten, waarvan 10 studenten zijn geslaagd. Dit is gelijk aan 32.5%. Het is heel weinig. Dit kan onder andere aan het nieuw systeem te wijten zijn”.
Gangabisoensingh vindt het onterecht dat velen de onderwijsstaking als de voornaamste boosdoener beschouwen voor de minder gunstige resultaten. “Enkele leraren van ons hadden wel meegedaan aan de onderwijsstakingen, maar de acties van het busvervoer hadden de meeste schade opgeleverd; 95% van onze docenten en studenten zijn afhankelijk van het busvervoer. Dit schooljaar waren er zeker 3 tot 4 onderbrekingen in het openbaar vervoer, zelfs tijdens de repetities en SO-periode. Hierdoor konden velen de school niet bereiken”. Gangabisoensingh beklemtoont dat het slagingspercentage veel hoger kon zijn als de bussen optimaal hadden gereden.
Hakiem Lalmahomed, jeugdparlementariër van het district Commewijne tevens voorzitter van de vaste commissie Onderwijs & Ontwikkeling binnen het Nationaal Jeugdparlement (NJP), is heel verheugd dat de VWO-studenten zich volledig hebben ingezet voor het examen. “De examenresultaten zijn landelijk minder goed gegaan, maar van de VOS-scholen van SGT is toch wel redelijk te noemen. Het VWO bijvoorbeeld van SGT had vóór het herexamen 66.7% aan geslaagden. Na de herkansing is dit opgelopen naar 81.4% en hiermee staan ze landelijk op de 2e plaats na de Hogedoorn Atheneum. Dus ik kan met trots zeggen dat Commewijne het goed heeft gedaan”, zegt Lalmahomed. Ook met het slagingspercentage van het HAVO is de jeugdparlementariër tevreden. “Alhoewel het ook evenveel als het percentage van VWO kon zijn”. Lalmahomed vindt dat de IMEAO-studenten zich hebben ingezet, ondanks dat het nieuw curriculum een uitdaging is. “Zo zijn er tal van studenten die nog moeten wennen aan het systeem. De studenten van Commewijne hebben ondanks de stakingen goed gepresteerd. Ik verwijt de docenten niet; ik heb begrepen dat ze zelf op de zaterdagen en zondagen hun privéleven hebben opgeofferd om de studenten van educatie te voorzien”.
KSR

error: Kopiëren mag niet!