43.7% geslaagden op Havo 1

Frontfoto 1De scholieren van het Hoger Algemeen Vormend Onderwijs (Havo 1) hebben op 18 juli 2017 de resultaten ontvangen van het eindexamen dat zij enkele weken terug hebben afgelegd. Het is opmerkelijk dat de uitslag op deze school heel rustig is verlopen in tegenstelling tot de overige scholen. De emoties van de studenten waren nauwelijks af te lezen van hun gezichten. Het aantal deelnemers bedraagt 293, waarvan 127 studenten (43.7%) de eindstreep hebben behaald. Bijkans 119 studenten (40.6%) zijn in aanmerking gekomen voor herexamen, terwijl 47 studenten (15.7%) zijn afgewezen. Naar zeggen van Radha Sahtoe-Sital, directrice van Havo 1, hebben de ongunstige omstandigheden in het land welke zich gedurende het heel schooljaar hebben voorgedaan, enigszins invloed gehad op de examenkandidaten.
“Het heel schooljaar was heel turbulent vanwege de stakingen. Het vorig schooljaar kan je daarom niet vergelijken met dit schooljaar. Het is heel hard geweest voor de studenten. Desondanks hebben de leerlingen en de leerkrachten hun best gedaan. We hopen dat het slagingspercentage na het herexamen opgekrikt kan worden”, stelt Sital tegenover Dagblad Suriname. Sital gaf te kennen dat deze eindresultaten in principe verwachtbaar waren. “Meestal is het gemiddelde SO-cijfer al doorslaggevend.”
Volgens Sital vindt er al geruime tijd een centrale inschrijving plaats voor de geslaagden van de muloscholen. “Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) bepaalt wie naar welke school zal gaan. Niet altijd is dit een effectieve methode, maar het is beter dat de aanvoer van de leerlingen op de middelbare scholen op deze manier plaatsvindt.” Het komt vaak voor dat scholieren voor een school kiezen die niet in hun eigen woonwijk ligt. “Met de methode van het ministerie zal het de ouders minder kosten opleveren. Alles heeft zijn voor- en nadelen.” Sital vindt dat het ministerie ervoor moet zorgen dat het niveau op alle middelbare scholen hetzelfde is, zodat de studenten geen persoonlijke voorkeuren hoeven te hebben. “Op elke school maak je namelijk dezelfde repetities/examens.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!