SVWR wil wiskunde- en rekenonderwijs op hoger niveau brengen

Gisteren heeft de voorronde van de landelijke Wiskunde Olympiade 2017, welke voor de vijfde keer georganiseerd is door de Surinaamse Vereniging van Wiskunde- en Rekenleraren (SVWR), plaatsgevonden op de Salvator Muloschool. “Dit vindt jaarlijks plaats en dit jaar is het een bijzonder jaar vanwege ons eerste lustrum. We hebben het startsein gekozen op de Salvator Muloschool, omdat zij dit jaar het meest aantal leerlingen hebben geregistreerd voor de olympiade. Het is opvallend dat deze school elk jaar in grote aantallen deelneemt aan deze activiteit. In 2014 hebben zij zelfs de eerste prijs gewonnen en in 2015 de tweede prijs. Als vakvereniging was dit de aanleiding voor ons om het startsein bij hun op school te houden, als blijk van waardering en ondersteuning naar hen toe”, zegt Ewald Levens, voorzitter van SVWR, desgevraagd aan Dagblad Suriname.
Finale ronde op 5 augustus
In totaal hebben er landelijk 2.355 leerlingen van de derde en de vierde klas van de muloschool geparticipeerd aan dit evenement, waarvan 140 leerlingen afkomstig zijn van de Salvator Muloschool. De scholieren met de hoogste score worden toegelaten tot de finale ronde, welke op 5 augustus 2017 zal aanvangen op de Anton De Kom Universiteit van Suriname (Adekus). De Wiskunde Olympiade 2017 wordt gesponsord door de verzekeringsmaatschappij Self Reliance NV. “Zij stellen ons in de gelegenheid om hele goede prijzen beschikbaar te stellen aan de leerlingen.” Zo krijgt de winnaar van deze olympiade een laptop. “De overige prijzen zijn eveneens heel aantrekkelijk.”
Stimulering van wiskunde en rekenen onder scholieren
Levens beklemtoont dat het de bedoeling is om het vak wiskunde zoveel mogelijk onder de scholieren te promoten, zodat ze op de middelbare school geen problemen ondervinden met vakken waar wiskunde raakvlakken mee vertoont. “De olympiade is eigenlijk om het denkvermogen in de wiskunde te vergroten en de algebraïsche- en rekenvaardigheden te ontwikkelen. Hiermee kunnen ze beter presteren in de vakken scheikunde, natuurkunde en biologie.” De SVWR houdt zich overigens niet alleen bezig met wiskunde, maar ook met rekenen. “We willen wiskunde- en rekenonderwijs op een hoger niveau brengen.” Volgens Levens zijn er tot nog toe voldoende leraren opgeleid in wiskunde op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). “We hebben dus in ieder geval geen tekort aan wiskundeleraren, maar rekenen is eigenlijk ons zorgenkind.” Er is namelijk geconstateerd dat leerlingen überhaupt niet zo sterk zijn in rekenen. Levens vindt dat dit onder andere te wijten is aan de vele afleidingen, waaraan de scholieren heden ten dage zijn blootgesteld. “Hierdoor zitten ze niet serieus achter de studeertafel.” In de afgelopen jaren is het slagingspercentage op de basisscholen, voor wat betreft rekenen, enorm gedaald. “Daarom trachten wij als vakvereniging om een steentje hieraan bij te dragen door middel van het organiseren van onder andere workshops, lezingen, trainingen en bijscholing.” Levens deelt mee dat er in samenwerking met het onderwijsministerie een lesbrief is ontwikkeld, waarin de rekenbewerking is aangepast naar internationale maatstaven. “Hierover hebben wij in 2016 een workshop gehouden voor leerkrachten over het onderwerp breuken. Breuken blijkt een lastig onderwerp te zijn zowel voor de leerlingen als de leerkrachten.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!