John van Coblijn: “Iedereen weet dat Bouterse de grootste boeman is”

“Wie is de eerste verantwoordelijke geweest de afgelopen jaren? Het de regering van president Desi Bouterse geweest, die ervoor heeft gezorgd dat er onbalans is gekomen tussen de inkomsten en uitgaven. Als wij in de praktijk kijken naar brandstof, de wisselkoers en de producten in de markten, dan zien wij dat de koopkracht van de Surinaamse mensen verschrikkelijk achteruit gaat. Hij moest de dingen niet plegen die hebben geleid tot zo een catastrofe. Iedereen in Suriname weet dat hij de grootste boeman is van zaken die hij aan de orde stelt.” Dit zegt de politicus John van Coblijn naar aanleiding van het optreden van de president afgelopen week in De Nationale Assemblee (DNA). De politicus vindt het een schande dat het staatshoofd de consument verwijt van het uitoefenen van extra druk op de deviezeninkomsten door het kiezen voor geïmporteerde producten. “Wat voor beleid gaan deze mensen maken? Dat de samenleving activiteiten ontwikkelt en bereid is offers te brengen is geweldig. Maar wat zijn de offers die de regering brengt? De corruptie gaat ondanks ontelbare beloftes nog steeds door, het ambtenarenapparaat wordt steeds groter, er zijn nog steeds enorme tekorten aan de inkomstenzijde.” Hij vraagt ook of de president nu pas wakker is en beseft dat het land meer moet gaan produceren. “Het produceren van goederen om te kunnen exporteren, zien wij niet. Men doet alleen maar blablabla en men hoopt dat de bevolking dan achter die blabla gaat aanlopen. Na al die jaren zouden wij nu in Suriname een milieu moeten hebben dat stimulerend is naar een ieder om te ondernemen. De morgen van de toekomst is jammer genoeg al vernietigd”, aldus Van Coblijn.
‘Hij gaat door met beleid van vriendjes, familie en donkere kamers’
Van Coblijn vindt het vreemd dat het staatshoofd met zulke stellingen komt, terwijl juist elke keer dat Bouterse en zijn partij de leiding heeft gehad over Suriname, ‘wij in financiële en andere maatschappelijke problemen zijn gekomen’.‘Bouterse benadrukte dat de overheid vanaf augustus 2015 naar vandaag zwaar de tering naar de nering heeft moeten zetten.’ Dit heeft volgens hem relatief bijgedragen aan het stabiel houden van de wisselkoers en inflatie sinds het laatste kwartaal van 2016. “Waarom hebben zij dat niet gedaan tussen 2010 en 2015. Dan was het volk, dat hunkert naar vooruitgang, op dit moment niet geconfronteerd met enorme problemen. Erger nog, hij doet alsof hij dat begrijpt. Maar hij begrijpt het niet, want hij gaat door met het beleid van vriendjes, familie en donkere kamers”, aldus Van Coblijn.
Parlement wilde vragen niet gericht geantwoord zien
De politicus benadrukt dat het parlement zijn zwakte duidelijk heeft getoond door het staatshoofd niet erop te wijzen dat hij gericht moest ingaan op de gestelde vragen van 16 mei. Hierdoor heeft de president rustig korte samenvattingspresentaties gehouden van ‘wensen’ die in het Ontwikkelingsplan 2017-2021 zijn opgenomen. “Soms vraag ik mij ook af of het parlement niet pertinent de gerichte vragen ook gericht geantwoord wilde zien. De man heeft een algemeen verhaal gehouden, waarvan wij ons anno 2017moeten schamen. 37 jaar geleden wisten wij al deze verhaaltjes al. Wij wisten dit allemaal”, aldus Van Coblijn.
Men is bereid karaktermoord burger te plegen
Van Coblijn vindt het frappant dat het staatshoofd een beroep doet op burgers om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de situatie. “Wanneer burgers bepaalde zaken aankaarten is het juist zijn regering die bereid is deze burgers te vernietigen door karaktermoord te plegen. De president moet zich schamen dat hij aangeeft dat elke burger een verantwoordelijkheid heeft. Elke burger heeft inderdaad een verantwoordelijkheid, maar dan moet hij ook openstaan voor de kritische kanttekeningen die worden geplaatst.” Volgens de politicus heeft de regering de wijsheid niet in pacht.
‘President, give me a break!’
Het zijn de tientallen ministers, vicepresident en president die het land volgens Van Coblijn richting destructie hebben gebracht. Hij vindt dat het staatshoofd daarom niet moet zeggen dat hij ‘destructie’ door demonstranten niet zal toestaan. “Laten zij zichzelf goed in de spiegel bekijken, dan zullen zij zien wie destructie heeft toegestaan. President, give me a break!”, aldus de politicus.
FR

error: Kopiëren mag niet!