Gajadien eist onderbouwing brandstofprijzen vanuit HI&T

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) eist dat het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) een lijst met de juiste onderbouwing van de geldende brandstofprijzen publiceert. Ook moet Staatsolie met cijfers onderbouwen waarom brandstof van Suriname voor ongeveer dezelfde prijs als geïmporteerde brandstof wordt verkocht bij oliemaatschappij GOw2. “De samenleving heeft recht op transparantie”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname. Pomphouders en consumenten werden rond 12.00 uur dinsdag opgeschrikt met een behoorlijke verhoging van de prijs van benzine. Bij SOL en Roy Boedhoe Enterprises (RBE) vloog de prijs van ongelode benzine met 31 cent voor een liter de lucht in. Bij deze twee pompen moet SRD 6,34 neergeteld worden voor een liter ongelode benzine. De prijs bij GOw2 is met 18 cent verhoogd. Een liter benzine kost hier SRD 6,11. Vanaf woensdag is de prijs van een liter diesel bij SOL en RBE ook met 3 cent verhoogd naar SRD 4,98. Bij GOw2 blijft dat voorlopig nog op SRD 4,85. De parlementariër benadrukt dat een publicatie van cijfers ook een steun zal zijn voor het imago van HI&T-minister Ferdinand Welzijn. “Als Welzijn zegt dat hij transparant is, laat de bewindsman ons dan vertellen wat de inkoopprijs is van de oliemaatschappijen en welke heffingen op deze prijzen per levering vallen.
Hierdoor kan duidelijk worden aangetoond hoe men aan de nieuwe pompprijs is gekomen.” Jarenlang werd de prijs bij elke verandering een dag van tevoren doorgegeven door HI&T. De politicus benadrukt dat de nieuwe werkwijze van HI&T, waarbij nieuwe pompprijzen 5 minuten voor inwerkingtreding worden bekendgemaakt, veel ruimte openlaat voor speculaties. Ook zou een verdere verhoging van de government take onopgemerkt kunnen plaatsvinden. “De samenleving heeft al genoeg van misleidende informatie”, aldus de VHP’er.
Staatsolie moet tonen waarom GOw2-brandstof even duur is als SOL
Gajadien voert aan dat Staatsolie sinds het opstarten van haar raffinaderij in 2015 niet heeft kunnen aantonen waarom de prijzen bij GOw2 zo exorbitant hoog zijn. Het kan volgens hem niet dat er nauwelijks een prijsverschil is met de geïmporteerde olie van SOL. “De regering heeft geen visie over hoe men het land zou moeten besturen. Wanneer aangegeven wordt dat de pompprijs op basis van de wereldmarktprijzen aangepast moet worden, is dat een regelrechte leugen en misleidend. De wereldmarktprijs is in de afgelopen maanden juist gedaald”, aldus Gajadien.
Welzijn: government take niet verder verhoogd
Minister Welzijn om een reactie gevraagd, zegt aan de krant dat het bedrag van de government take bij de pomp nog steeds hetzelfde is. Het gaat volgens de bewindsman om een standaardbedrag van SRD 1,30 voor gasoline en SRD 70 cent voor diesel. Voor de verdere opbouw van het bedrag verwees de bewindsman de redactie naar de oliemaatschappijen. De redactie begrijpt dat de winstmarge van de pomphouders gesteld is op SRD 18 cent per verkochte liter. De winstmarge van de oliemaatschappijen ligt op USD 12,50 per barrel.
Aandacht president vragen
President Desi Bouterse zal vandaag ingaan op indringende vragen die tijdens de vergadering van 16 mei door het parlement zijn gesteld. Toen hebben oppositie en coalitie vragen gesteld over onder andere de economische situatie, de onderhandelingen met Alcoa, de criminaliteit, volksgezondheid, het opzeggen van de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds, een crisisbeheersingsplan en de afbouw van subsidies. Gajadien zegt dat vanuit de oppositie ook de transparantie van zowel het staatshoofd als de HI&T bewindsman zal worden gevraagd. “Anders zal de misleiding ten aanzien van de brandstofprijzen gewoon doorgaan”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!