‘Vertaling ‘Tweemaal Mariënburg’ naar Engels en Hindi’

Ambassadeur Satendar Kumar
Ambassadeur Satendar Kumar
Ambassadeur Satendar Kumar van de Republiek India in Suriname heeft in verband met de herdenking van 144 jaar Hindoestaanse Immigratie (1873-2017), op uitnodiging van de Kenniskring, uitgeweid over de verstandhouding tussen de twee republieken die steeds beter wordt. Op het moment kan als bijzonder worden aangemerkt de vertaling van ‘Tweemaal Mariënburg’, een succesboek van de bekende schrijfster Cynthia Mcleod naar het Engels. Dit project wordt in een driehoeksverhouding tussen India, Suriname en Nederland uitgevoerd. Suriname draagt het boek aan, Nederland draagt bij met de vertaling naar het Engels en India heeft het drukwerk op zich genomen. Gastspreker ambassadeur Kumar deelde mee dat het boek door zijn land ook in het Hindi vertaald zal worden. In Tweemaal Mariënburg schetst Mcleod de dramatische geschiedenis van deze plantage. Ze gaat uit van de moord in 1902 op de Schotse directeur van de suikeronderneming Mariënburg van de Nederlandse Handelmaatschappij, James Mavor, door de rebellerende Brits Indische contractarbeiders. Vermeldenswaard is dat India zich meer dan voorheen zal toeleggen op de bevordering en de verdere grammaticale verfijning van het Sarnami.
Bloedverwantschap tussen Suriname en India
De diplomaat had het over een bijzondere band van bloedverwantschap. India kent, verspreid over de hele wereld, 30 miljoen landgenoten in diaspora. Die in Suriname nemen daarbinnen een bijzondere plaats in. Kumar had het over ‘bloedverwantschap’, en de verstandhouding wordt beter. Culturele diplomatie werd het waardevolste exportproduct van India genoemd. De buitenlandse politiek is voor een goed deel gebouwd op en rond culturele zaken en is verweven met de Indiërs in diaspora. Hij stak een lofzang op over zijn vaderland, de rijkdom aan cultuur, filosofie, literatuur, kennis, wijsheid en goede bedoelingen die tot uitdrukking komen in de eenheidsgedachte van de mensheid. India werkt uit het hart op zoek naar de waarheid. De buitenlandse politiek van het schiereiland India is gestoeld op deze fundamenten van het Indiase volk. Het gezamenlijk cultureel erfgoed tussen beide landen wordt gewaardeerd.
Diasporadiplomatie
In het diplomatiek verkeer van India gaat de diasporarelatie hand in hand met culturele diplomatie, die zo kenmerkend is in de buitenlandse politiek. De kennisindustrie bloeit in India, duizenden hoogopgeleide landgenoten worden aangetrokken door andere landen in Europa en de rest van de wereld, waar zij goede posities bekleden. India maakt zich enigszins zorgen over het wel en wee van de landgenoten die bij de duizenden zijn getrokken naar woelige Golfstaten om er te werken, en worden daarom extra bijgestaan en begeleid.
Economische samenwerking
De economische samenwerking tussen India en Suriname gaat volgens de ambassadeur vooruit. Onlangs werd de bestaande creditline van US$ 50 miljoen verruimd, nu met 30 miljoen. De samenwerking op meerdere gebieden, waaronder landbouw, technische coöperatie en onderwijs, krijgen meer vorm. De diplomaat betreurt het dat het contact tussen ondernemers in India en Suriname stroef verloopt, maar er wordt gewerkt om daarin verbetering te brengen.
HD

error: Kopiëren mag niet!