Wereld Hypertensie dag op 17 mei; boodschap van huisartsenkliniek CuraMed

VT Amar  Ramadhin, wereldhypertensiedagWereldwijd wordt er sinds 17 mei 2005 traditioneel op deze dag speciale aandacht gegeven aan hoge bloeddruk ofwel hypertensie. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd door de “World Hypertension League” (Wereld Hypertensie Liga) en werd voor het eerst gevierd op 17 mei 2005. De WHD (World Hypertension Day) heeft voor de periode 2013-2018 hetzelfde thema: “Know Your Numbers”. Het doel van deze dag is om wereldwijd mensen wakker te schudden als het gaat over hoge bloeddruk. Huisartsenkliniek CuraMed wenst in dit kader op deze dag aan alle Surinamers middels dit artikel de nodige voorlichting te verschaffen omtrent hoge bloeddruk.
Wat is de bloeddruk?
Heel makkelijk uitgelegd is de bloeddruk niets anders dan de druk welke op elk gegeven moment heerst in onze bloedvaten. Ongeveer 60 tot 80 keer per minuut trekt de hartspier samen, hierdoor wordt bloed continu door de bloedvaten gepompt. De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten drukt. Wanneer het hart samentrekt wordt de druk op de vaatwanden hoger. Dit wordt bovendruk of systolische bloeddruk genoemd. Tussen twee slagen ontspant de hartspier en neemt de druk weer af. Deze druk heet onderdruk of diastolische bloeddruk. De bloeddruk verandert voortdurend, afhankelijk van uw lichaamshouding, activiteiten en spanningen. Daarom is één meting niet voldoende en zijn er meerdere metingen nodig om te kunnen zeggen of iemand echt een hoge bloeddruk heeft. Twee of drie metingen op de zelfde dag en ook nog eens op verschillende dagen gedurende enkele maanden. Over het algemeen wordt de bloeddruk weergegeven in millimeter kwikdruk en wordt een waarde van 120/80 als een ‘normale’ bloeddruk gezien.
Wanneer spreken we van een verhoogde bloeddruk?
De bloeddruk schommelt bij gezonde mensen in de loop van de dag. In de ochtend en ’s avonds is de druk vaak lager dan ’s middags. Door sport, beweging, praten en door emoties kan de bloeddruk tijdelijk stijgen. De diagnose van een te hoge bloeddruk (hypertensie) kan pas gesteld worden wanneer er bij iemand op tenminste drie verschillende momenten een te hoge bloeddruk is gemeten. Als richtlijn voor een hoge bloeddruk wordt genomen: een bovendruk hoger dan 140 mmHg en/of een onderdruk hoger dan 90 mmHg.
Welke klachten hebben mensen met een hoge bloeddruk?
Over het algemeen merken mensen vaak niet dat zij een te hoge bloeddruk hebben en zijn er geen duidelijke symptomen. Bij een extreem hoge bloeddruk, kunnen mensen zich abrupt presenteren met hoofdpijn, kortademigheid, problemen met zien of duizeligheid. Niet zomaar wordt hypertensie vaak de ‘silent killer’ genoemd.
Wat zijn de gevaren van een verhoogde bloeddruk?
Ook al merk je er niets van, op de langere termijn is hoge bloeddruk wel degelijk schadelijk voor het lichaam. Vaak blijkt dat de hypertensie pas ontdekt wordt als de schade al is ontstaan. Een aanhoudende hoge bloeddruk mag niet genegeerd worden. De aanhoudend hoge kracht welke op de vaatwanden heerst, zal op lange termijn schade aanrichten aan de bloedvaten in ons lichaam. Als de vaten beschadigd raken en vernauwen wordt het moeilijker voor het hart om bloed door de vaten te pompen. Het hart krijgt dan meer te verduren, en dit kan gevolgen hebben voor het goed functioneren van het hart. De meest bekende complicaties van een verhoogde bloeddruk zijn o.a. hart-en vaatziekten (hartinfarct, herseninfarct, een beroerte), netvliesbeschadiging, nierinsufficientie, impotentie e.a.
Wanneer loop ik een verhoogd risico op hoge bloeddruk?
In de meeste gevallen heeft verhoogde bloeddruk of arteriële hypertensie te maken met een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Hoe ouder men wordt, hoe hoger ook de kans op een hoge bloeddruk.
1. Erfelijkheid
Als een van uw ouders aan hypertensie lijdt, hebt u een verhoogd risico om ook een hoge bloeddruk te krijgen. Maar het moment waarop hypertensie ontstaat, kan worden uitgesteld en zelfs worden vermeden door een gezonde levensstijl en verstandige eetgewoonten.
2. Leeftijd
De kans op hypertensie neemt toe met de leeftijd. Tot 30 jaar heeft slechts 1 tot 2 procent van de bevolking een hoge bloeddruk, bij 60-plussers loopt dat cijfer op tot ongeveer 60 procent.
3. Geslacht
Hypertensie komt iets meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Vrouwen worden vaak na de menopauze door hypertensie getroffen. Boven 60 jaar zijn er meer vrouwen dan mannen met hypertensie.
4. De levenswijze
• Obesitas: Overgewicht (BMI >25) en in het bijzonder een verhoogde buikomtrek is een belangrijke risicofactor.
• Een zittend leven.
• Overmatig zout- en alcoholgebruik.
• Stress: verhoogde bloeddruk komt meer voor bij mensen met chronische stress.
• Roken
5. Specifieke oorzaken
Bij maximum 10 procent van de hypertensiepatiënten heeft de hypertensie te maken met een specifieke oorzaak. Men spreekt dan van ‘secundaire’ hypertensie. Nieraandoeningen, hormonale afwijkingen, bepaalde geneesmiddelen zijn hierbij de meest voorkomende oorzaken.
Hoe voorkom ik een hoge bloeddruk?
Het ontstaan van verhoogde bloeddruk kan worden uitgesteld en zelfs grotendeels worden voorkomen door een gezonde levenswijze. Het is duidelijk dat omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen bij onze bloeddruk. Daarom is het belangrijk om de volgende zaken in acht te nemen:
• Aanpakken van overgewicht
Overgewicht (een BMI boven 25 kg/m2) is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van verhoogde bloeddruk. Het doel is een normaal gewicht te behouden, dat wil zeggen een Body Mass Index (BMI) van minder dan 25 kg/m2. Gewichtsdaling zorgt ook voor bloeddrukdaling.
• Rookstop
Roken is een zeer belangrijke risicofactor voor hart- en vaataandoeningen. Rookstop is daarom essentieel. Indien u blijft roken, dan zal het gunstig effect van een eventuele behandeling met geneesmiddelen ook nooit optimaal zijn.
• Gebruik minder zout
Er wordt aangeraden om maximaal 3 à 4 g zout per dag te gebruiken. Veel voedingswaren bevatten al zout. Ook bouillonblokjes en bereide vleeswaren kunnen veel zout bevatten.
• Drink minder alcohol
Alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor hoge bloeddruk. Het drinken van alcohol verhoogt de bloeddruk, of het nu gaat om matig en regelmatig alcoholgebruik of om aanzienlijk en hoog alcoholgebruik.
• Eet gezond
Het is bewezen dat het eten van veel fruit, groenten, graanproducten en noten, weinig verzadigde vetstoffen (zoals boter, volle melk, vet vlees en vette kaas) en meer onverzadigde vetten (plantaardige vetten en vis), een duidelijke daling geeft in de gemiddelde bloeddruk .
• Beweeg meer
Regelmatige lichaamsbeweging doet de bloeddruk dalen: minstens 30 minuten per dag wandelen, lopen, fietsen, zwemmen.
Wanneer moet ik behandeld worden voor hypertensie?
Wanneer uw bloeddruk een aanhoudend verhoogd patroon vertoont en de leefstijladviezen tekort schieten om de bloeddruk onder controle te krijgen, zal vaak een behandeling met medicijnen onvermijdelijk zijn. De volgende factoren zijn zeer belangrijk om te besluiten als met medicamenten gestart dient te worden:
– uw bloeddruk
– uw risicofactoren (bijvoorbeeld roken of een verhoogd cholesterolgehalte);
– Het geschatte risico op hart- en vaatziekten.
Huisartsenkliniek CuraMed wenst op deze dag aan de Surinaamse gemeenschap te vragen om extra goed te letten op de bovengenoemde informatie. Het is geen geheim dat wij in Suriname te kampen hebben met enorm veel personen die lijden aan hoge bloeddruk en het duidelijk wordt dat wij steeds vaker de diagnose hypertensie stellen op jongere leeftijd. Wij constateren een zeer ongezonde leefstijl bij jongeren (weinig beweging, roken, veel zout in de voeding, junk food). De enige manier om hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen tegen te gaan is om de leefstijl zo pro-actief mogelijk te houden. Ook is het aan te raden zoveel mogelijk aan zelf-monitoring te doen. Raadpleeg uw huisarts om u van advies te voorzien m.b.t. de correcte manier om zelf uw bloeddruk te meten.
Namens Huisartsenkliniek CuraMed,
Drs.Ramadhin Amar ([email protected])
Emielaan 98 b / 7247442

error: Kopiëren mag niet!