Miskin benadrukt belofte president inzake herwaardering gepensioneerden

Renate Wouden van de Bond voor Belangenbehartiging van Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) heeft in een eerder verschenen editie van Dagblad Suriname aangegeven dat de BBGO geen probleem mee heeft dat de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) zich niet inzet voor de gepensioneerde ambtenaren om de doodeenvoudige reden dat zij geen lid zijn van de CLO.
CLO-woordvoerder Michael Miskin kijkt er echter anders naar. Hij geeft aan dat de CLO qua mening niet veel verschilt met de BBGO. Echter wenst hij wel enkele zaken recht te trekken. “Mevrouw Wouden zou hebben gezegd dat de CLO heeft aangegeven dat de gepensioneerden geen recht hebben op de herwaardering. Het enige meningsverschil dat men heeft, is de interpretatie van het ‘Besluit Aanpassing Pensioengerechtigden 2014’”, stelt Miskin.
Volgens het staatsbesluit wordt onder welvaartvaste pensioenuitkeringen verstaan: de uitkering aan pensioengerechtigden, die gekoppeld is aan de ambtenarenbezoldigingsreeksen, met dien verstande dat bij elke bezoldigingsverhoging, al dan niet met een algemeen karakter, aan ambtenaren en met hen gelijkgestelden, de uitkering dienovereenkomstig wordt aangepast.
“Wij van de CLO hebben in onze ledenvergadering aangegeven dat volgens dit staatsbesluit, de gepensioneerden geen recht hebben op de herwaardering. Het uitgangspunt bij de onderhandeling was echter de belofte van de president dat zowel de ambtenaren als gepensioneerde ambtenaren wat krijgen”, stelt Miskin.
De koopkrachtversterking van SRD 375 kost SRD 15 miljoen per maand. De gepensioneerden zullen een extra SRD 9 miljoen kosten. Zij kosten de Staat bij de SRD 500 verhoging rond de SRD 12 miljoen. Tijdens zowel de onderhandelingsronde in 2015 als de laatste, heeft de Financiënminister duidelijk aangegeven niet te beschikken over de financiële middelen voor de gepensioneerden.
De minister heeft wel schriftelijk de opdracht gegeven om alvast SRD 200 uit de TWK van SRD 1000 die de gepensioneerden nog tegoed hebben, tegen 15 mei 2017 uit te keren. “Mevrouw Wouden moet begrijpen dat wanneer je aan de mensen zegt dat zij er recht op hebben, en er uit de wet geen recht ontleend kan worden, er een heel andere positie ontstaat. Zij mag dat wel doen, maar volgens de interpretatie van CLO is dat niet het geval”, legt Miskin uit.
Het is volgens Miskin helemaal niet de bedoeling om de gepensioneerden kwaad te doen. De CLO ondersteunt juist de mening van de gepensioneerden over het krijgen van hun deel, echter met de nadruk op de belofte van de president.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!