Jogi verwacht enorme schaarste door nieuwste kredietmaatregel

‘Met de nieuwste maatregel van de monetaire autoriteiten is het ondernemen in Suriname verder de verdoemenis in geholpen.’ Tot deze conclusie komt assembleelid Mahinder Jogi. Het niet verlenen van kredieten in vreemde valuta aan bedrijven en personen die geen deviezeninkomsten hebben, is volgens hem een ondoordachte maatregel. De parlementariër verwacht dat hiermee binnenkort een grotere schaarste van producten te merken zal zijn. Jogi benadrukt dat deze maatregel alleen voordelen zal opleveren voor bedrijven die hun producten en diensten in vreemde valuta leveren. Voor de rest zijn alle grote, kleine en middelgrote ondernemingen afhankelijk van de Surinaamse Dollar (SRD) op de lokale markt. “Wij zijn een importeconomie. Hoeveel ondernemers verdienen vreemd geld in Suriname? Importeren wordt daarom haast onmogelijk. Dat wil dan zeggen dat wij terug gaan naar de situatie van de jaren tachtig, waarbij wij weer lege rekken in de winkels gaan zien. De eigenaar van een autobandenservice zal bijvoorbeeld geen valuta kunnen lenen, omdat hij in SRD verdient. Hierdoor krijgen wij straks een schaarste aan autobanden. De overheid stuurt haar mensen verder naar de verdoemenis”, aldus Jogi.
Overheid grootste verbruiker vreemde valuta
Volgens financiële deskundigen wil de CBvS met deze maatregel de vraag naar vreemde valuta op de markt verminderen. Bedrijven en mensen die een krediet hebben in vreemde valuta en geen inkomens uit het buitenland hebben, verhogen de druk op de valutamarkt door deviezen te kopen voor aflossen van rentes. De grootste verbruiker van vreemd geld is volgens Jogi de overheid zelf. De volksvertegenwoordiger benadrukt dat de regering op weekbasis duizenden US dollars aan rente moet betalen voor de miljoenenleningen die in de afgelopen periode zijn gesloten. “Als je vreemd geld in je land wil houden, moet je als eerst het vertrouwen terugbrengen in de Surinaamse munt. Hierdoor zullen mensen ook niet vluchten in vreemd kapitaal. Nu wil een ieder de SRD omzetten in US dollars of Euro’s, omdat dit wel zekerheden biedt”, aldus Jogi.
Kleine ondernemers gaan richting zwarte markt
De parlementariër stelt dat vooral kleine ondernemers nu genoodzaakt zullen zijn om richting de zwarte markt te gaan, waardoor de wisselkoers binnenkort wederom een opwaartse trend zal beginnen te tonen. Hij verwacht dat de US dollarkoers binnen korte tijd tegen de SRD 10 zal komen liggen. “Dan wordt het land onleefbaar”, aldus Jogi.
Experimenteren met economie
De politicus vindt het een kwalijke zaak dat beleidsmakers steeds experimenteren met de economie. Hij memoreert nog de devaluaties van de SRD, de mislukte valutaveilingen, en de de-dollarisering van de economie. Allemaal zaken die volgens hem ervoor hebben gezorgd dat de sociaaleconomische situatie in het land verder is verslechterd. “Dit alles zorgt ervoor dat meer bedrijven dagelijks in het land sluiten. De overheid moet beleid loslaten en niet sollen met de belangen van het land”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!