Burgercollectief niet enthousiast na gesprekken met oppositiepartijen

De oppositionele partijen VHP, NPS, Abop en PL zijn woensdag begonnen met het voeren van gesprekken met diverse groeperingen. De oppositionele partijen zullen op 20 mei een protestmanifestatie houden op het Onafhankelijkheidsplein. Als eerste is in VHP-centrum ‘De Olifant’ de groep van het Burgercollectief ontvangen. Curtis Hofwijks, één van de vertegenwoordigers van het Burgercollectief, stelde tegenover de krant dat het standpunt en eis van zijn groep verder gaan dan wat de oppositiepartijen met hun massamanifestatie willen eisen.
“Al langer dan een jaar hebben wij duidelijk aangegeven dat de regering het veld moet ruimen. Voor de partijen is het alleen belangrijk om draagvlak te creëren”, stelde de ‘We zijn Moe’-trekker die niet veel kwijt wilde over het gesprek. Ook Sham Binda (Akmos) en Xaviera Jessurun hielden hun kaken stijf. Binda gaf wel mee dat zij ook met de rest van de vakbeweging om de tafel moeten gaan zitten om verder overleg te plegen. Ook zullen de voorstellen van de partijen worden meegenomen voor de individuele besturen binnen het Burgercollectief. “Wij gaan regelrecht naar een doel, terwijl de politiek misschien een ander manier van werken heeft. Wij kijken naar het raakvlak dat ons bindt, omdat het niet goed gaat in het land”, aldus Binda. De eerste groep heeft ruim een uur overleg gepleegd. De oppositiepartijen zijn tijdens de eerste ronde van de gesprekken vertegenwoordigd door de partijvoorzitters Chan Santokhi (VHP), Gregory Rusland (NPS) en Paul Somohardjo (PL) en Abop-topper Stanley Betterson. Naast het Burgercollectief is gisteren ook gesproken met Wilgo Bilkerdijk van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), SPA en DA’91, de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). Indien de regering geen ombuiging kan brengen in de huidige situatie, dan eist de oppositie dat het regeermandaat terug wordt gegeven aan het volk.
Verschillende groepen uitgenodigd
Vandaag worden de gesprekken tegen 15.00 uur vervolgd in het hoofdkwartier van de NPS in Grun Dyari. Uitgenodigd zijn DOE, de Nationale Vrouwen Beweging, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Vereniging van Medici in Suriname. Op het programma voor 5 mei in ‘De Olifant’ staan: de Palu, de Interreligieuze Raad in Suriname (Iris), de Surinaamse Politiebond (SPB) en de Gemeente Godsrivier. Deze week wordt in Grun Dyari afgesloten met de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie, de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), de Algemene Aannemers Vereniging (AAV)en de Vereniging van Kleine Winkeliers.
FR

error: Kopiëren mag niet!