Laatste kwartaal scholieren in gevaar

Het laatste kwartaal van dit schooljaar is wederom in gevaar. De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) zijn de houding van de autoriteiten helemaal zat, waardoor zij vanaf vandaag de werkzaamheden hebben neergelegd. Dit besluit hebben de leden genomen tijdens de onlangs gehouden algemene ledenvergadering (alv) van 27 april. De alv wordt vandaag om 08:00 uur voortgezet in Stichting Mata Gauri, terwijl het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de leraren en studenten oproept om zich aan te melden op school.
Velen beschrijven de uitvoering van de nieuwe looncomponenten uit het herwaarderingsprogramma als een grote blunder, die de chaos en ontevredenheid binnen het onderwijs alleen maar aan het vergoten is. “We gaan niet aan het werk zolang alles niet in orde is! Sinds vorig jaar oktober zijn we bezig met onderhandelen. We zijn al moe! Hoe moeten wij onder deze omstandigheden lesgeven?” Dit zegt één van de leden van de BvL/ALS tegenover Dagblad Suriname. De leraren vragen zich af welke grondslag men hanteert bij het bezoldigingsproces. Dit verschilt namelijk per leerkracht. “Een salaris komt niet uit de lucht vallen, dit wordt berekend, maar aan de hand waarvan?”
Op de vraag of de leraren de examenkandidaten ook aan hun lot zullen overlaten, zei een leerkracht het volgende.
“De leerlingen lopen al achter! En dit is niet de schuld van de leerkrachten, maar van het ministerie! Wij als leerkrachten zorgen ervoor dat de informatie naar de leerlingen wordt gebracht. Maar kijk eens naar de omstandigheden waarin de leerlingen les moeten volgen en waarin ook wij les moeten geven.” De nadruk wordt hier gelegd op scholen die te kampen hebben met wateroverlast tijdens het regenseizoen. Daarnaast is er vaak genoeg geen schoolmateriaal aanwezig, waaronder een goed schoolbord, krijt, papier en inkt om te kopiëren en werkbladen voor de scholieren. “De leerkrachten gaan boven hun vermogen om goed onderwijs te verzorgen! En wij krijgen geen steun van het ministerie! Wij leerkrachten zorgen ervoor dat wij de leerlingen op peil houden, maar nu kunnen wij niet meer! We kunnen niet meer in onze zak gaan!” De leerlingen worden vaak geconfronteerd met een syllabus in plaats van literatuur. “Dit komt bovendien van leerkrachten die in hun vrije tijd zelf investeren in hun vak, vandaar dat de leerlingen uit een stencil moeten werken. Dit is een belediging naar het ministerie toe! Je hoeft me geen herwaardering te geven, maar laat me tenminste uitkomen met mijn salaris!”
KSR

error: Kopiëren mag niet!