Gajadien: “Samenleving is al uitgezogen”

“Het besluit van de regering en de coalitie om de behandeling van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting voorlopig aan te houden, is om rust te kopen. Dit, terwijl men de samenleving al heeft uitgezogen”, zegt assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) aan Dagblad Suriname. Gajadien voert aan dat de regering momenteel een ad-hoc beleid voert waar alles als een paniekreactie kan worden gezien. De invoering van de Rij- en Voertuigenbelasting stond hoog op de agenda van de regering en moest zo op jaarbasis kunnen voorzien aan minimaal SRD 200 miljoen aan inkomsten voor de staatskas. Nu de samenleving, politiek en delen van de samenleving heftig kritiek op de verhoogde brandstoftarieven hebben geleverd, wordt de wet voorlopig geparkeerd. Gajadien, lid van de commissie van rapporteurs, is formeel nog niet op de hoogte gesteld van het besluit van de parlementsvoorzitter, maar is niet verbaasd. “Wanneer je ziet dat de regering van de hak naar de tak springt, verhogingen doorvoert en dan weer terugdraait, geeft het typisch aan dat deze regering nog geen houvast heeft van welk beleid zij moet uitvoeren. Men heeft zoveel armoede voor de samenleving gebracht en blijft haar maar misleiden. Ik blijf zeggen dat deze regering op dit ogenblik niet legitiem bezig is, omdat men conform de grondwet het vereiste Ontwikkelingsprogramma niet heeft kunnen presenteren”, stelt de parlementariër.
Welzijn teruggefloten
Gajadien vindt dat HI-minister Ferdinand Welzijn de gemeenschap met zijn vele reacties over de intrekking van de nieuwe brandstofbeschikking in de media heeft misleid, omdat deze beschikking op 8 april door de onderdirecteur van HI is getekend en op 11 april de deur uit is gestuurd. Dat betekent volgens hem dat de bewindsman reeds voor 8 april voor akkoord moet hebben getekend. “Ik denk dat de aanpassing van de brandstofprijzen wederom een hele opleving is geweest voor de regering om middelen uit de samenleving te halen. Men gaat het een beetje uitsmeren om straks weer met die maatregelen te komen. Men was duidelijk van plan om de nieuwe prijzen voor SOL te implementeren. Het ministerie zegt dat er overleg gevoerd is met de brandstofmaatschappijen. Als er inderdaad overleg gevoerd was, zou de beschikking nooit de deur uitgaan. Men heeft de samenleving achteraf wederom misleid door zogenaamd rust te kopen. De minister is teruggefloten door de president”, aldus Gajadien.
Hoefdraad heeft geen visie
Ondanks de verhoging van de government take zijn de inkomsten hieruit nog maar op de helft van 2015. De Staat verdient volgens een recente reactie van Financiënminister Gillmore Hoefraad in de media SRD 31 miljoen per maand aan de heffing. In 2015 was het bedrag SRD 60 miljoen. Gajadien vindt dat Hoefdraad steeds misleidend bezig is, omdat hij uiteindelijk niet aangeeft hoe hij de verdiencapaciteit van de overheid kan vergroten, zonder de samenleving extra te belasten. “Hoefdraad heeft geen visie. Terwijl men steeds ruimschoots de government take heeft genomen, heeft hij de samenleving misleid door steeds voor te doen alsof de take minder wordt. Dit, terwijl het niet zo is. Men doet niets anders dan constant uitkijken naar de meest simpele manier om geld binnen te halen. De meest simpele manieren voor Hoefdraad zijn de verhoging van brandstoftarieven, belastingverhogende maatregelen en de verhoging van energietarieven. Men heeft geen beleid om de verdiencapaciteit van de samenleving te verhogen, maar juist alleen om middelen uit de uitgezogen samenleving te halen”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!