Bilkerdijk: “Hoe wil je vruchten plukken als er geen boom is geplant?”

“Ik benijd de regering niet. Ze zit in een dilemma. Voeren zij maatregelen door, hebben zij een probleem. Voeren zij geen maatregelen door, hebben zij ook een probleem.” Zo typeert Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), de huidige situatie in Suriname. De leden van de Asfa hebben zoals Bilkerdijk dat uit, ‘het recht om op straat te gaan zoals zij dat willen’. Op leidinggevend niveau roept Asfa de regering nog steeds op voor dialoog en om bepaalde besluiten te nemen over zaken die al op tafel zijn gelegd. Het is maar een kwestie van besluiten nemen. Bilkerdijk meent dat de actie van de vakbeweging te verwachten was. Echter vraagt hij zichzelf af wat de vakbeweging zal doen wanneer de andere verhogingen zullen doorkomen.
Hij ziet daarnaast ook geen vaste lijn bij deze protestmanifestatie. De ene vakbondsleider zegt dat de brandstofprijzen omlaag moeten, terwijl een andere stelt dat de regering naar huis moet. “Er is geen eenduidige roep vanuit de leiding van de protestacties. Het komt van de vakbeweging, de politiek doet mee, maar wat is de roep? Komt er een andere regering? Welke dient zich aan? Met welk plan komen ze om het op te lossen?”, vraagt Bilkerdijk. Hij haast zich erbij te zeggen dat hij niet propageert dat de huidige regering moet blijven aanzitten. De huidige regering doet volgens Bilkerdijk een aantal dingen verkeerd. “De mannen moeten eens luisteren naar de roep van de mensen. Dingen worden duurder. Waarom wordt het duurder? De regering probeert de kleine man te helpen, terwijl de kleine man dood gaat in het proces. Het is een lange discussie die kort terug te brengen is naar één beginsel: “wij moeten meer gaan produceren. Wij verdienen niet. Als wij niet verdienen, kunnen wij natuurlijk niets betalen”, legt hij uit.
No low hanging fruits
Quick wins bestaat volgens Bilkerdijk niet. Politici binnen de regering kijken uit naar low hanging fruits om de rust terug te brengen. Echter zijn er naar zijn oordeel geen low hanging fruits. “Men moet de boom eerst planten. Hoe wil je vruchten plukken als er geen boom is geplant? De kans is even groot voor een nieuwe regering om naar IMF te gaan, om te conformeren aan de eisen van IMF en uiteindelijk te kunnen verdienen. Ik wens zowel de regering als de zogenaamde oppositie succes toe. Laten zij mij komen vertellen hoe zij het zullen oplossen”, aldus Bilkerdijk.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!