Sharman: “Kwestie SZF is verontrustend”

De huisartsen die verbonden zijn aan de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) zullen geduld moeten betrachten om de uitbetaling over maart 2017 alsook die van april 2017 volledig te ontvangen. De dienstverleners die boven een nettobedrag van SRD 10.000 toucheren, worden namelijk in 2 tranches uitbetaald. Dit geldt ook voor hen die aanspraak maken op een bezoldiging van een nettobedrag boven de SRD 2.000. Middels een brief van het afdelingshoofd Financieel Beheer hebben de huisartsen kennis genomen van deze betalingswijze. Dit is niet in goede aarde gevallen bij de huisartsen van SZF.
“Dit is verontrustend; het uitbetalen in 2 tranches is een indicatie dat de liquide middelen van SZF niet voldoende zijn om de dienstverleners te betalen. Dit wil zeggen dat we problemen kunnen verwachten, want de wisselkoersen ontwikkelen zich razendsnel, waardoor de kosten in de zorg hoger worden. Ook de premie-inning zal niet voldoende zijn om de dienstverlening te garanderen.” Dit zegt parlementslid Dew Sharman (VHP) in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens Sharman, die ook huisarts is, zijn dergelijke situaties funest voor vooral de gezondheidssector. “De huisartsen hebben namelijk het geld nodig om onder andere de leveranciers te kunnen betalen. Hun bedrijfsvoering komt op deze wijze enorm in gedrang.” Als men vaker slechts 50% van de bezoldiging zal betalen, wordt de achterstand steeds groter. Sharman vreest dat niet alleen de huisartsen dit lot te wachten staat, maar ook de overige groepen waaronder de apotheken, ziekenhuizen en laboratoria.
De zorg verkeert reeds in moeilijk vaarwater en met de ontstane situatie worden de moeilijkheden alleen maar groter. “SZF is bovendien geen bankinstelling en ook geen verzekeringsmaatschappij. SZF heeft behalve de gezondheidszorg geen andere bron van inkomsten. Als op deze wijze de basiszorgverzekering verder zal gaan, kan het hele basiszorgsysteem over de kop gaan.” Sharman merkt op dat SZF een screening hanteert voor de groep die in feite aanspraak maakt op een gratis verzekering van de staat. Dit betekent dat het niet meer vanzelfsprekend is dat 60-plussers en kinderen tussen 0 tot 16 jaar in aanmerking komen voor een basiszorgverzekering. “Men vertrapt de wet hiermee en dupeert de samenleving. De gezondheidzorg staat op een kruispunt, waarbij het basiszorgsysteem, welke in 2014 is geïntroduceerd, zich niet zal kunnen onderhouden met de middelen die het krijgt. En dan hebben we allemaal een probleem, ook zij die de premie maandelijks zelf betalen. Dit baart mij zorgen.” De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) zal in dit kader bijeenkomen op 12 april 2017 om zich te buigen over deze kwestie en eventueel een standpunt in te nemen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!