Kanhai en Linscheer ontkennen bezoek aan Dino Bouterse

“Het gevangeniswezen in Amerika houdt publieke registraties. Iedereen mag er op afgaan”, zegt advocaat Irvin Kanhai aan Dagblad Suriname. “De Amerikaanse ambassade kan gebeld worden om een “public record” te krijgen. Daar kan je nagaan of ik Dino Bouterse ooit heb bezocht. Het is compleet onwaar.” Met betrekking tot de dienstreis van Irvan Kanhai en Melvin Linscheer in januari 2017, is er een missive op social media verschenen waaruit valt te lezen dat de bovengenoemde actoren op staatskosten naar Amerika zijn getogen om Dino Bouterse te bezoeken in de gevangenis van New York. Kanhai ontkent de reis naar Amerika niet; echter wilde hij niet te veel daarover uitwijden. Volgens Kanhai zou Linscheer gesprekken voeren in Amerika, waarbij hij direct juridisch advies nodig zou hebben. In verband hiermee was Kanhai mee. “Het heeft niets te maken met Dino.”
Kanhai heeft ontvangen als externe juridische consultant
Linscheer om een reactie gevraagd, gaf aan Dagblad Suriname te kennen dat hij inderdaad samen met Kanhai is afgereisd naar Amerika. “Wij zijn betaald volgens de geldende regels. Het ging hier om gelden van functionarissen van de overheid die in dienstverband Suriname vertegenwoordigen buiten Suriname. Het doel van het bezoek was om een regeling te treffen voor betalingen aan functionarissen die Suriname hebben vertegenwoordigd sedert 2012 en niet uitbetaald zijn geworden.” Linscheer is ook één van de functionarissen. Het betrof een meeting met internationale organisaties, waarbij Linscheer het noodzakelijk achtte om een juridisch adviseur c.q. juridisch consultant mee te nemen. Linscheer zegt dat hij Kanhai hiervoor heeft gekozen vanwege zijn ervaring, omdat hij ervan verzekerd was dat Kanhai over de desbetreffende ontwikkelingen zou kunnen meepraten. “Dit is inderdaad op kosten van de staat gebeurd; maar dit is niet de eerste keer”, benadrukte Linscheer.
Met betrekking tot de hoogte van de bedragen zegt Linscheer dat Kanhai inderdaad meer dan hem heeft ontvangen, omdat hij als externe consulent heeft gediend. Linscheer kreeg een vergoeding van meer dan US$ 5.000, terwijl Kanhai meer dan US$ 7.000 kreeg. Op de vraag waarom er gebruik is gemaakt van een dure externe advocaat zei Linscheer: “er zijn wel juristen op het kabinet van de president werkzaam, echter hebben deze juristen niet die ervaring die nodig was om zulke besprekingen te kunnen voeren, zeker niet met de onderwerpen die op de agenda van deze meeting stonden”. Kanhai was volgens Linscheer de geschiktste jurist.
Linscheer: dat is een grote en gemene leugen
“Dat men insinueert dat de president op kosten van de staat mr. Kanhai en mijn persoon stuurt om met Dino Bouterse te spreken, is een gemene leugen. Om wat te doen? Dino Bouterse is al veroordeeld, wat zouden Kanhai en ik nog kunnen doen voor Dino Bouterse. De familielieden moeten hem gaan opzoeken. Dit is een grote en gemene leugen”, merkte Linscheer op.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!