“Vergroten van productiviteit en ondernemerschap zijn noodzakelijk”

Bryan Renten
Bryan Renten
De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft op woensdag een persconferentie belegd in het kader van een evenement welke aanstaande zaterdag zal plaatsvinden. Het betreft hier de Startersdag, waarbij er tevens een award (Best Young Entrepreneur) uitgereikt zal worden aan de meest succesvolle ondernemer. De Startersdag vangt aan om 10:00 uur en eindigt om 18:00 uur in de Courtyard by Marriot Hotel. De productiviteit en ondernemerschap staan centraal tijdens dit evenement. Het ligt in de bedoeling dat ondernemers erkenning krijgen binnen de maatschappij.
Op 28 maart 2017 bestaat VSB 67 jaar. “Wij proberen al 67 jaar de belangen van de ondernemers in Suriname zodanig te behartigen dat de maatschappij er voordeel aan heeft. Gelet op de enorme moeilijke periode die wij nu doormaken, leek het ons niet gepast om te feesten. Daarom hebben wij ons ‘feestje’ afgestemd op de realiteit van de dag. Wij hebben gemeend om te focussen op de educatieve activiteiten, met als 2 hoofdonderwerpen: productiviteit en ondernemerschap.” Dit zegt Bryan Renten, voorzitter van de VSB, tijdens de persconferentie. Renten gaf te kennen dat er dinsdag met de Caribbean Employers Confederation (CEC) en de Internationale Labor Organization (ILO) een eendaagse productiviteitsmanagement workshop is gehouden in Torarica. “Dit ging over het meten en verbeteren van productiviteit binnen ondernemingen. Hiermee zijn we vorig jaar gestart samen met de ILO en de Competitive Unit Suriname (CUS). De bedoeling van deze activiteiten is om de bewustwording van Surinamers te vergoten over de noodzaak om te focussen op de productiviteit. En ook om tools aan te reiken om die productiviteit binnen de eigen onderneming te vergroten.”
De VSB-voorzitter is ervan overtuigd dat nu het juiste moment is aangebroken om de economie te diversifiëren, zodat het niet meer afhankelijk is van de abstractie-economie. “Hiervoor hebben we ondernemers nodig met durf en kapitaal om werkgelegenheid te creëren. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat die markt waarin we moeten concurreren zowel lokaal als internationaal concurrerender wordt. Hiervoor is het hebben van efficiënte productieprocessen van belang.” Op deze wijze tracht VSB een bijdrage te leveren aan het creëren van een gediversifieerde economie, tevens het fundamenteel veranderen van de economie. De rol van de overheid is hierin erg cruciaal. “We kunnen het niet alleen; de overheid moet zorgdragen voor onder andere het juiste ondernemersklimaat en de wet- en regelgeving.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!