Zwart water uit de kraan

In de fles is er geen cola maar water uit de kraan
In de fles is er geen cola maar water uit de kraan
Een bewoner van de omgeving Welgedacht C (klant van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij) heeft gisteren Dagblad Suriname benaderd met een klacht. “Er valt sinds gisteren vuil water uit de kraan. Om te baden, poetsen en drinken moeten wij water kopen”, stelt de klant gebelgd. Dit is niet de eerste keer dat er zo een klacht wordt gedeponeerd. De krant heeft eerder ook klachten gehad uit bijvoorbeeld Latour, alwaar er ook ‘zwart’ water uit de kraan vloeide.
De SWM gevraagd naar wat dit betekenen heeft, kon niet precies aangeven wat er aan de hand is. Het komt vaak voor dat bij stroomschommelingen, het vuil dat in de leidingen zit, los komt, en vervolgens uit de kranen valt. De voorlichtingsafdeling van de SWM kon wel aangeven dat er bij de stations van de SWM, die Welgedacht C en omgeving van water moeten voorzien, eergisteren stroomschommelingen zijn geconstateerd. Als er een link is tussen het vuile water en de stroomschommeling, kon niet worden hard gemaakt.
Aan de andere kant zou er ook een reden kunnen worden gezocht in het schoonmaak/onderhoud van de buizen. “Het kan dat het leidingnet in de omgeving vervuild is en schoon moet worden gemaakt. Ik weet niet wanneer het voor het laatst is gespoeld”, stelt Edmund Blufpand, SWM-woordvoerder. De leidingen dienen jaarlijks minimaal 1 keer te worden doorgespoeld. Niet altijd lukt het de SWM om het onderhoud op tijd ter hand te nemen. Het waternet is, zoals vernomen wordt, te groot voor de spoelploeg. Het net is zodanig enorm dat de ploeg er niet eens aan toekomt om binnen een jaar het volledige net aan te doen. Verder is ook de ter beschikking zijnde apparatuur en het materiaal niet optimaal. De spoelploeg werkt wel volgens een programma, maar dient vaak uit te wijken bij soortgelijke klachten. “Als er klachten komen van een bepaalde wijk en de klachten aan de klantenservice worden doorgegeven, maken wij er wel werk van”, stelt Blufpand.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!