Belfort: ‘President moet nu tonen dat hij president is’

Belfort1 Belfort _President moet nu tonen dat hij president is 1“De president moet nu tonen dat hij president is. Hij is de persoon die ministers benoemt en ontslaat. Het kan niet zo zijn dat hij een minister vraagt om te bedanken, terwijl de persoon weigert. If Dora e weiger fu gwe, gaat ze zelf het gevolg zien. Dan zal ze een ontslagbrief krijgen”, zegt Edward Belfort, assembleelid (Abop) en voormalig minister van Justitie en Politie, aan Dagblad Suriname. Jennifer van Dijk-Silos is dinsdag door president Desi Bouterse bedankt als minister van Justitie en Politie. Dit, op basis van een brief van het Hof van Justitie aan het staatshoofd. De rechterlijke macht heeft het vertrouwen in de minister opgezegd. Ook de vicepresident is in kennis gesteld van het besluit van het staatshoofd. Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday is betrokken geweest alvorens het besluit is genomen. Voor nu is Ferdinand Welzijn, minister van Handel, Industrie en Toerisme, belast met de waarneming. Opmerkelijk is dat de bewindsvrouw weigert in te gaan op het verzoek van de president. Belfort ziet de actie van de bewindsvrouw als een lachertje. Belfort, die reeds geruime tijd openlijk zijn kritiek op Van Dijk-Silos heeft geleverd, voert aan dat hij op basis van het gedrag van de bewindsvrouw dit besluit van de president had zien aankomen. “De president heeft mij sinds december 2015 op de hoogte gesteld dat hij zich verkeken heeft op Dora. In feite heeft zij te lang daar gezeten. Deze persoon hoorde gewoon niet te zitten op de ministersstoel. Zij kan geen leiding geven aan het ministerie”, aldus Belfort. Volgens de politicus moet een integer persoon op de post komen die rechts- en wetskennis heeft.
Beveiliging leden OM en rechters moet blijven
Van Dijk-Silos heeft maandag besloten dat onder andere de beveiliging van leden van het Openbaar Ministerie (OM), rechters en oud-presidenten, die uitgevoerd wordt door politieambtenaren, komt weg te vallen. Dit besluit is niet in goede aarde gevallen bij de belanghebbenden. De officieren van justitie zijn momenteel in beraad. Belfort voert aan dat dit besluit onmiddellijk moet worden teruggedraaid. “De rechters en officieren van justitie lopen te veel gevaar bij het uitvoeren van hun werk. Persoonlijk heb ik ook tijdens mijn periode de officieren begeleid naar hun voertuig en heb ik ook moeten laten optreden bij bedreigende situaties”, aldus Belfort. Volgens de parlementariër heeft een minister van Juspol als taak om ervoor te zorgen dat het werk van deze mensen op een veilige manier kan plaatsvinden. Er was voor gisteren ook een bespreking met de procureur-generaal, maar die is uiteindelijk door de ex-minister afgezegd.
‘Silos had een probleem met Marrons’
Maandag werd ook bekend dat Van Dijk-Silos het hoofd bij de voorlichtingsdienst, Marita Ritfeld-Asontoe, had bedankt. Ook in dit geval vindt Belfort dat de bewindsvrouw onterecht heeft gehandeld. Ritfeld-Asontoe is volgens hem in de periode van Martin Misiedjan op het ministerie aangesteld en heeft volgens Belfort zonder problemen met hem doorgewerkt. “Dora heeft steeds een probleem met Marrons op het ministerie gehad”, stelt hij. De politicus verwijst naar de krenkende uitspraak richting deze groep in 2015 in het parlement. “Laat men niet beginnen om mij valselijk te beschuldigen dat ik op Abop heksenjacht ben of Marron heksenjacht. Ik kan er niets aan doen als men geboefte Marrons geplaatst heeft op Juspol en dat die daardoor ontheven zijn.” Deze harde uitspraken deed Van Dijk-Silos tijdens de begrotingsbehandeling in december 2015 in De Nationale Assemblee (DNA). De bewindsvrouw antwoordde op eerdere beschuldigingen van Abop-topper Ronnie Brunswijk die aangaf dat zij beloond zou zijn met een ministerspost. “Ik was een topadvocaat. Dat geld wat ik nu krijg, is veel minder dan wat ik verdiende. Ik zal niet zeggen hoeveel US dollars ik per maand verdiende aan retailer fees en tientallen duizenden SRD’s aan fees. Ik heb een reserve van hier tot ginder. Ik heb die job geaccepteerd, omdat ik weet dat ik volgens dezelfde standaard zou kunnen leven. Ik ben een trotse vrouw, laat men niet proberen mij neer te brengen naar het niveau waarop zij opereren. Ik ben al gewend al jaren met business class naar verschillende landen te reizen en te verblijven in vijf sterren hotels die ik zelf betaal. Kijk naar mijn CV, al de recepties die ik afzeg. Ik heb het gedaan voor vaderlandsliefde, voor mijn liefde”, benadrukte een zeer emotionele minister toen.
FR

error: Kopiëren mag niet!