Aanbieding nieuw bomenboek aan bosbouwstudenten

Bosbouwstudenten met hun nieuw Surinaams bomenboek
Bosbouwstudenten met hun nieuw Surinaams bomenboek
“Een bosbouwstudent moet in staat zijn de belangrijkste boomsoorten in het bos te herkennen.” Indachtig deze gedachte heeft er op vrijdag 10 maart 2017 op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) de overhandiging plaatsgevonden van het eind vorig jaar uitgekomen boek ‘Timber trees of Suriname: an identification guide’. Bijzonder van dit boek is dat de hoofdauteur, Chequita Bhikhi, zelf Bosbouw heeft gestudeerd aan de Adekus bij de studierichting Agrarische Productie. De coauteurs zijn P. Maas, J. Koek-Noorman, en T. van Andel. De editor is M. Jansen-Jacobs. Het is na langer dan 50 jaren dat er weer een boek is geschreven met de botanische en houtbeschrijvingen van meer dan 100 van de belangrijkste boomsoorten van Suriname. Het boek is rijk geïllustreerd en bevat veel kleurenfoto’s van bloemen, vruchten, basten en houtstructuren.
Het boek is uitgegeven door L.M. Publishers in Nederland en is te verkrijgen bij een bekende boekhandel in Paramaribo. Tropenbos International is één van de sponsors en heeft 30 exemplaren gedistribueerd naar belangrijke ministeries, bibliotheken, organisaties en instituten hier te lande. Tropenbos Suriname-directeur Dr. Rudi van Kanten vindt het belangrijk dat elke bosbouwstudent over een bomenboek beschikt. Hij drukte de 10 studenten op het hart om het boek goed te bestuderen en te gebruiken in het veld, omdat een bosbouwer het zich niet kan permitteren om de belangrijkste bomen niet te herkennen. Dr. Lydia Ori, richtingscoördinator van de studierichting Agrarische Productie, sprak lovend over het feit dat een afgestudeerde van de Adekus een dergelijke prestatie heeft geleverd en spoorde de studenten aan dit voorbeeld te volgen. In een boodschap van de hoofdauteur Chequita Bhikhi, die later in dit jaar het boek zelf in Suriname zal presenteren, gaf Van Kanten aan dat zij als beginnend bosbouwstudent geen bomen kon herkennen. Door het lopen van een langdurige stage te Brownsberg Natuurpark raakte zij geïnteresseerd in de bloemen en vruchten van de bomen en begon zij die in botanische boeken op te zoeken. Na het volgen van een studie masters of science aan de Universiteit van Utrecht, Nederland, heeft dit uiteindelijk geleid tot het nieuwe bomenboek van Suriname, dat veel foto’s bevat. Bhikhi hoopt dat het boek de bosbouwstudenten zal inspireren om bomen van Suriname te leren herkennen en te identificeren. Zij hoopt dat de studenten en anderen zullen helpen om het bos te beschermen, te behouden en er op een duurzame manier mee om te gaan.

error: Kopiëren mag niet!