Chinese winkeliers zorgen voor toename werkgelegenheid Guyana

In de afgelopen zes maanden alleen hebben er al meer dan 50 Chinese supermarkten zich gevestigd in heel Guyana, met ten minste nog eens 40 die naar verwachting operationeel worden in augustus 2017. Met een gecombineerd gemiddelde bijdrage van bijna een half miljard dollar aan de economie, waren in ieder geval iets meer dan 100 Guyanezen in staat om direct werkgelegenheid te vinden bij deze nieuwe supermarkten. Echter zijn veel Guyanesen verbijsterd over de feit dat al deze supermarkten plotseling uit de grond schieten in de vele kustdorpen van het land.
Het heeft echter allemaal te maken met de Surinaamse economie, waarmee het momenteel niet erg goed gesteld is. Suriname zinkt steeds dieper in een recessie en veel van de bewoners zagen hun koopkracht met meer dan 50% dalen. De omzet over bijna elke dienstsector van de economie ervaart deze daling. Als gevolg daarvan hebben veel supermarkten in Suriname al moeite om ‘open’ te blijven. Tevens neemt de criminaliteit toe en steeds ergere vormen aan. Het wegtrekken van ondernemers uit Suriname heeft werkloosheid tot gevolg, hetgeen in grote mate al te merken is. De recessie uitzitten heeft geen zin daar men aangeeft niet te weten in welke jaar er weer een verandering zal komen . Het zou meerdere jaren kunnen duren voordat er een verschuiving optreedt. Veel van de Chinese supermarkteigenaren vonden het gemakkelijker om over de grens naar Guyana te gaan waar de bevolking zich in een betere positie bevindt.
Sindsdien zijn er gemiddelde acht tot tien Chinese supermarkten geopend in Guyana elke maand. Ongeveer 40% van hen verkoopt goederen op de lokale markt, terwijl de cosmetica en gebruiksvoorwerpen worden ingevoerd. Veel lokale bewoners zijn inmiddels ingenomen met deze nieuwe supermarkten in hun dorpen, maar beweren dat ze moeten blijven om ervoor te zorgen dat banen en andere economische kansen worden gecreëerd voor de bewoners in de respectieve gemeenschappen.
Zo lang er niet meer geproduceerd wordt, had Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AVV), eens gezegd als er geen verandering optreedt. Ondernemers trekken naar Guyana om daar hun brood te verdienen, aangezien het investeringsklimaat in Suriname niet gunstig is. Hij verwacht op korte termijn geen verandering in de economische situatie van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!