Nieuwe Phagwa album uitgebracht door Kries Ramkhelawan

Aida Zeefuik en Jayant Jaharia op de foto met de beroemde Kries Ramkhelawan (midden)
Aida Zeefuik en Jayant Jaharia op de foto met de beroemde Kries Ramkhelawan (midden)
Stichting Saathi, Saathi Muziekschool en Amrish Store van de veelzijdige Surinaamse zanger en componist, Kries Ramkhelawan, hebben speciaal in verband met Phagwa een nieuwe Phagwa muziek CD uitgebracht voor de Surinaamse gemeenschap.
De CD is getiteld “Hot Shot Phagwa Songs by the Master Kries Ramkhelawan featuring Aida Zeefuik & Jayant Jaharia”.
Kries heeft eerder Phagwa nummers gemaakt op andere CD’s maar hij merkte dat er nog steeds behoefte is. Mensen vragen naar Phagwa muziek. Alhoewel Kries al heel lang artiest is, houdt hij van uitdagingen en zo blijft hij het liefst zichzelf uitdagen. Vandaar deze CD, vertelt zang guru en componist Kries Ramkhelawan.
Het is voor het eerst dat er een Phagwa muziek CD met 10 songs is uitgebracht in Suriname waarin verschillende genres zijn, te weten: kaseko, baithak gana, soca, chutney en bhojpuri.
De Surinaamse Phagwa sfeer is duidelijk te beluisteren. Acht liedjes op de CD zijn eigen composities van Kries Ramkhelawan en twee zijn composities van zijn Guru.
Bijzonder is de Phagwa kaseko, getiteld “Sranang kondre Phagwa doro adjeng” (no. 1 op de CD vrij vertaald: “Suriname, het is weer Phagwa”), welke in drie talen, Sranang Tongo, Sarnami en Nederlands is gecomponeerd. Dit nummer is het meest favoriete nummer van Kries en is een duet van hem met de bekende en talentvolle Surinaamse artieste, Aida Zeefuik.
Het is niet de eerste samenwerking van deze twee artiesten. Enkele jaren geleden hebben Kries en Aida een grote hit gescoord met het lied “Jiya gaye tara rara” (vrij vertaald “Mijn hart zingt”).
Kries gelooft ook nu dat de phagwa kaseko goed zal aanslaan bij het breed publiek en een absolute hit zal worden. “De tekst van dit lied laat ons stilstaan bij de vreugde en de liefde die we moeten verspreiden bij de phagwa viering. Het is een vrolijk nummer op een strakke kasekobeat, een meezinger, waarop men los kan gaan en swingen”, zegt Kries.
Tien jaar geleden had Kries ook al een phagwa lied in het Sranang Tongo uitgebracht getiteld “People fu Surinam, mi wiens joe wan Shubh Holi”.
Op deze CD is er ook een soca chutney nummer met een salsa tint getiteld “Dansi en singi meki prisiri, Sonali Rani ayi hai Holi” (no. 2 op de CD vrij vertaald: “Dans en zing, maak plezier Sonali, het is weer Holi”) gezongen door een talentvolle student van Saathi Muziekschool, de 15-jarige Jayant Jaharia, Champ van de Youth Vocal Contest van Trinidad & Tobago 2016.
Deze compositie is in het Sranang Tongo en Sarnami en het muziek is een mix van soca en bhodjpuri. Een vrolijke dansbeat voor jongeren en de klassieke stem van Jayant zal oud en jong doen genieten van dit nummer.
Van dit nummer en de phagwa kaseko zijn er videoclips gemaakt, die op de diverse televisie stations te zien zullen zijn. Thans zijn de videoclips al te zien op You tube.
De overige acht liedjes zijn door Kries zelf gezongen. Bij deze nummers komt de typische Surinaamse baithak gana tot uiting met de harmonium gespeeld door Kries zelf, de krachtige dhoolspel van de Saathi student Sunil Shivprasad en de ervaren dhoolmaster Rishi Malaha en dhantaal gespeeld door de jonge Prawesh Dondai. De toetsenist Rihaan Baitali heeft ook meegewerkt aan de muziek op zijn keyboard. Van deze nummers volgt een tv show in een live setting. Het wordt dus een muzikale phagwa dit jaar.
De muziek CD is opgenomen in de studio van de ervaren Ricardo Seedo, met wie Kries al 25 jaar samenwerkt. Ricardo heeft eerder CD’s met Kries opgenomen in Ventu studio van wijlen Anton San A Jang.
Met deze muziek CD heeft de componist getracht om de multi culturele gemeenschap van Suriname alvast in de Phagwa sfeer te brengen en de feestvreugde te verhogen, zodat het Phagwa feest op maandag 13 maart 2017 in harmonie en saamhorigheid met zijn allen wordt gevierd.
De Phagwa muziek CD is de zoveelste gift van Kries Ramkhelawan voor Suriname. De componist en baithak gana master heeft besloten deze CD cadeau te geven aan de gemeenschap. “Iedereen die bij Amrish Store komt en meer dan SRD 100,- uitgeeft, krijgt een gratis CD. Voor een extra gezellige Holi viering,” lacht hij breed.-.

error: Kopiëren mag niet!