Manegehouder Gummels: “LVV speculeert met mogelijke uitbraak besmettelijke paardenziekte”

2 Manegehouder GummelsHet ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vermoedt dat er een mogelijke uitbraak van een besmettelijke paardenziekte in regio Midden (Para, Wanica, Paramaribo en Saramacca) gaande is. Volgens het ministerie zijn er verschillende meldingen geweest van paarden met zenuwstoornissen, soms met dodelijke afloop. ‘Alhoewel er nog niet middels laboratoriumonderzoek is bevestigd om welke ziekte het werkelijk gaat, zijn paardenencefalomyelitis (Oosterse, Westerse en Venezolaanse) en paardenherpesvirus als mogelijke ziekten geïdentificeerd. De ziekte kan via muskieten naar de mens overgebracht worden en dat ook bij de mens tot zenuwstoornissen en zelfs de dood leiden’, schrijft LVV in een brief naar alle houders van paarden en paardachtigen in Suriname.
Intussen heeft het ministerie een verbod gelegd op het houden van paarden ren- en springwedstrijden. Deze maatregel komt niet goed over bij een ieder. Manege Club Neutraal zou op 5 maart paardenrenwedstrijden organiseren, waarin er al veel geinvesteerd is. Managehouder Danny Gummels van Club Neutraal reageert fel op dit besluit van LVV en de maatregelen die ze eisen van de paardhouders. Onder andere het vaccineren van de paarden, het muskietenvrij houden van de stalen en niet importeren van paarden zonder een veterinaire vergunning zijn enkele van de maatregelen. “Ik heb zelf nog geen maatregelen getroffen, dan de paarden op mijn terrein te houden en wachten op het resultaat van het onderzoek van LVV. Ik vindt dat er eerst een heleboel gespeculeerd wordt, terwijl LVV nog niet over de juiste informatie beschikt’, zegt Gummels.
‘Als ik de maatregelen leest die in de brief die rond zijn gegaan staan, dan kan ik opmerken dat ik al ruim een jaar geleden op schema was met de vaccins die ze nu vereisen. Op zich is dit heel simpel. Mijn manege is gekoppeld aan de beste paardenarts in Suriname, drs. Bansse. Al onze paarden worden strak gevaccineerd, ontwormd en hebben een voerschema in het voordeel van hun en hun prestaties’, legt Gummels uit. Hij vindt het jammer dat alle wedstrijden, waarin er al een heleboel geïnvesteerd zijn, niet meer te redden zijn. ‘Wij van Club Neutraal verlangen snel naar een antwoord van LVV, om zo met een actieplan dit probleem te verhelpen. Tegelijkertijd zou het dan ook aannemelijk zijn als het ministerie van Sport- en Jeugdzaken in kan komen en de sportscholen een handje te helpen om hun wedstrijden weer op schema te kunnen krijgen’, zegt Gummels tot slot.
Jaswant Gajadien

error: Kopiëren mag niet!