In angst voor afloop Hospitaal Albina

Grassalco steenslag voor de bouw van Hospitaal Albina
Grassalco steenslag voor de bouw van Hospitaal Albina
Vol verwachting kijken Albinezen, Moengonezen en overige bewoners uit het oosten van het land uit naar de oplevering en ingebruikname van het in aanbouw zijnde Hospitaal Albina, waar al langer dan 6 jaar aan getimmerd wordt. Het ziekenhuis, met alles erop en eraan, stelt uitgebreide medische diensten, met lijkenhuis en al, in het vooruitzicht. De miljoenen financiering van het medisch complex is een Franse aangelegenheid. Door onvoorziene omstandigheden, de vertraging in de uitvoering van het project en bijkomende kosten is Suriname gedwongen om met een aanzienlijk bedrag in te springen bij het dekken van de extra uitgaven. Gezien de nijpende omstandigheden binnen de medische zorg, voortvloeiende uit de precaire financieel/economische situatie, verkeert vrijwel een ieder in angst omtrent de afronding van het project.
Grassalco pikt een graantje mee
Grassalco pikt door de levering van steenslag voor de bouw van het medisch complex in Albina een graantje mee uit de investering. Tijdens een rondgang van genodigden op de maalplant Royal Hill van het steenslagbedrijfsonderdeel van Grassalco, liep een berg steenslag, die wacht op transport over de weg naar Albina, in het oog. Dat bracht gelijk ook de schade die het transport van zware lading over land aan wegen en bruggen veroorzaakt, ter sprake.
Grassalco niet de enige zondaar
Gastheer Grassalco gaf te kennen bewust te zijn van dit vraagstuk. Aangehaald werd dat Grassalco niet het enig bedrijf is dat met aanzienlijke vrachten gebruik maakt van de openbare weg. Dit nationaal vraagstuk moet in samenhang worden bekeken en aangepakt. Tijdens de uiteenzetting van de gastheren werd duidelijk gemaakt dat de waterwegen van Suriname, vanwege de geringe diepgang, niet al te geschikt zijn voor het transport van gesteente met een enorm gewicht. Ook de export van bolders voor zeeweringen en havenfaciliteiten in het Caribisch gebied wordt bemoeilijkt door de geringe diepgang van de Surinamerivier. Hierdoor loopt Suriname aardig wat inkomsten mis.
HD

error: Kopiëren mag niet!