Markt te Albina moet in mei af zijn

Volgens de districtscommissaris van Marowijne, Freddy Daniel, zal er een markt gebouwd worden aan de Kaplerstraat te Albina, die in zo’n 2 maanden af moet zijn. Dc Daniel geeft aan dat het in de bedoeling ligt de wilde marktventers te organiseren door een markt neer te zetten. De werkzaamheden zijn al begonnen. De registratie heeft vooraf plaatsgevonden voordat er een aanvang werd gemaakt met de bouw. “In feite was het de registratie die heeft geleid tot het idee om een faciliteit op te zetten voor de marktventers”, zegt Daniels. “We zouden sowieso over moeten gaan tot het handhaven van de wet door mensen niet toe te laten om onder stoepen van winkeliers hun waar aan de man te brengen.” Dit initiatief moet enkel een stukje ordening brengen aan de verkoop- en koopcultuur aldaar. Uiteindelijk na de registratie kwam men op een aantal van 40 illegale marktventers. Er zijn ook mensen die per seizoen bepaalde producten aan de man brengen en met dat aantal komen we al gauw op meer dan 60 man. “Om de mensen uit hun illegale positie te halen, zal je sowieso de mogelijkheid voor hen moeten creëren hun waar op legale wijze ter verkoop te bieden. Het was ook niet mogelijk deze groep naar de bestaande markt te delegeren, omdat deze vol is en er geen plaats meer is. De mensen zullen een aantal strekkende meters tot hun beschikking krijgen. We gaan niet een ruimte van 5 meter aan iemand geven, terwijl we meerdere personen moeten faciliteren. Er zal dus van de beschikbare ruimte een verdeling gemaakt worden.”
Om de bouw mogelijk te maken, werd er gesproken met mensen die over genoeg middelen beschikken en die een bijdrage wilden leveren ten behoeve van de bouw. Het gaat met name ook om winkeliers en ondernemers die zo graag hun stoep vrij wilden hebben. Echter zijn er volgens de dc genoeg ondernemers die hart hebben voor het gebied en een geste hebben gedaan, van 150 pakken cement, grind tot scherpzand. Er zijn bestaande normen in marktverordeningen oftewel wetgeving, die gehandhaafd zullen worden, vooral met betrekking tot de bijdrage van de marktventers zelf. Volgens dc Daniels zijn er nog geen gesprekken daarover gevoerd. “Er zal zeker nog een gesprek komen met de groep om aan te geven wat de bedoeling is van de markt en wat er verwacht wordt”, aldus dc Daniels.

error: Kopiëren mag niet!