“Scholieren moeten onder erbarmelijke omstandigheden les volgen”

Frontfoto 1 (1)
Frontfoto 1 (2)
Frontfoto 1 (3)
Frontfoto 1 (4)
Frontfoto 1 (5)
Samir Gobind bezoekt 5 scholen (1)
Samir Gobind bezoekt 5 scholen (2)“De scholieren waren heel spontaan en verheugd. Ze stelden het op prijs dat ik ook na de verkiezing van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) terug bij hen ben geweest. Ook de leerkrachten hebben heel positief gereageerd, evenals de schoolleiders.” Dit zegt de onlangs gekozen jeugdparlementariër Samir Gobind tegenover Dagblad Suriname naar aanleiding van zijn schoolbezoek. De afgelopen dagen heeft Gobind een bezoek gebracht op enkele scholen, waaronder de Parvatischool, Anton Residaschool, Cabellschool, Parvanischool en Marinus van Doornschool. Gobind heeft tijdens dit bezoek de knelpunten van deze scholieren geïnventariseerd.
Volgens de jeugdparlementariër moeten de scholieren veel ontberen. “Zij beschikken niet eens over goed meubilair. De tafels en stoelen zijn zodanig beschadigd dat het eigenlijk niet meer bruikbaar is. Desondanks moeten zij hiervan gebruikmaken.” Alhoewel gymnastiek een vast onderdeel is op de scholen is er een gebrek aan sportfaciliteiten. “Op de Parvatischool moeten de leerlingen zelfs hun eigen voetbal meenemen.” Daarnaast zouden de scholieren ook andere takken van sport willen beoefenen in plaats van slagbal en voetbal. De leerlingen van de Anton Residaschool en Cabellschool hebben behoefte aan een sportzaal. “Het sportveld van de Anton Residaschool loopt geregeld onder water, waardoor het op een minirecreatieoord lijkt. Het water komt zelfs in de klassen terecht. De gymnastiekleerkracht van de Cabellschool zegt dat zij het sportveld moeten delen met een andere school. Daarom willen zij een eigen sportzaal.” Ook de leerlingen van de derde en vierde klassen van de muloscholen zouden aan sport willen doen, maar vanwege een gebrek aan lesuren worden zij niet in de gelegenheid gesteld om te sporten. De schoolborden worden ook niet onderhouden. “Die hebben een verfbeurt nodig.” Niet alle scholen beschikken over elektriciteit. “Vooral op de Anton Residaschool en Parvatischool is dit een probleem.” Ook de sanitaire voorzieningen laten veel te wensen over. “Volgens de scholieren zijn de toiletten al geruime tijd verstopt en is er sprake van stankoverlast.” Vanwege de nieuwe leermethode is er bovendien een tekort aan lesmateriaal. “Alleen de leerkracht is in het bezit van de nieuwe literatuur. Hierdoor moeten de leerlingen kopiëren. Zelfs voor het clusterexamen moeten de scholieren betalen.” Voor het uitprinten en kopiëren van documenten/lesmateriaal is er vaak geen papier aanwezig. De schoolleiders hebben te kennen gegeven dat de overheid nauwelijks aandacht besteedt aan de gemeentescholen, vertelt Gobind. Hierdoor moeten de schoolleiders zelf het hoofd boven water houden om het onderwijs te garanderen.
Kortom, de scholieren moeten onder erbarmelijke omstandigheden de lessen volgen en hebben voornamelijk te kampen met een gebrek aan goed meubilair, sanitaire voorzieningen en sportfaciliteiten. De jeugdparlementariër zal samen met zijn team mogelijkheden bekijken om enige mate van verlichting te brengen voor deze scholieren. Hij beseft ook dat het Nationaal Jeugdparlement (NJP) deze financiële knelpunten niet in zijn eentje kan oplossen, daarom vraagt Gobind medewerking vanuit de samenleving (instanties/bedrijven) die graag een handje willen meehelpen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!