Sylvester Awaitjale nieuw dorpshoofd Bigiston

Sylvester Awaitjale
Sylvester Awaitjale
De 52-jarige Sylvester Awaitjale is sinds afgelopen zaterdag het nieuwe dorpshoofd van Bigiston in het district Marowijne. Bigiston of Temerin (de Inheemse benaming) is bekend om haar rotstekeningen midden in de rivier. Tijdens de binnenlandse oorlog is dit dorp ook het strijdtoneel geweest tussen het regeringsleger en een rebellengroep die actief was in het oosten van Suriname. Vóór de vredesondertekening in 1992 begon de familie Awaitjale het dorp weer levendig te maken. Het toenmalige dorpshoofd was tijdens de oorlog uitgeweken naar Frans-Guyana. De laatste dorpsleider stierf vorig jaar november na langdurige ziekte. Sindsdien had het dorp geen leider meer. Sylvester Awaitjale is bestuursambtenaar bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling en ontwikkelingswerker in zijn geboortedorp. Met het voordragen van hem door de gemeenschap zijn er 4 assistenten aangewezen, waaronder 1 vrouwelijke. Er waren 2 kandidaten voorgedragen voor het kapiteinschap.
De aanhang van Awaitjale was duidelijk de meerdere in de voordracht. De gemeenschap van Temerin wil sterk leiderschap zien in het nieuwe dorpshoofd. Ook moet hij waakzaam zijn voor omkoperij van derden, die op winstbejag uit zijn. Vertegenwoordigers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) en Kalina Lokono in beneden Marowijne (Klim), wezen de voorgedragene op zijn verantwoordelijkheidsgevoel jegens de gemeenschap. De nieuwe dorpsleider zal de bevolking van Bigiston bewuster moeten maken omtrent haar ontwikkeling. Bij het voordragen van een nieuwe leider van het dorp is “het dorpsreglement” van toepassing geweest. Hierin zijn duidelijk geschreven, de criteria waaraan een kandidaat moet voldoen.
Alle 8 inheemse dorpen in beneden Marowijne hebben hun eigen “dorpsreglement” dat tot stand is gekomen met medewerking van de Klim en de Vids. De dorpsleider wordt op zaterdag 8 april van dit jaar officieel geïnstalleerd in zijn dorp door hoge notabelen van de overheid en de Inheemse gemeenschappen.

error: Kopiëren mag niet!