Etnel: “Vp komt erg zwak en suf over!”

Etnel-_Vp komt erg zwak en suf over!_Onlangs heeft de vicepresident (vp), Ashwin Adhin, te kennen gegeven dat het stakingsrecht ook beperkingen heeft waardoor de leerkrachten niet om de haverklap het werk kunnen neerleggen. Daarom heeft Adhin verkondigd dat vanaf 15 februari 2017 de ‘no work no pay’ maatregel toegepast zal worden op de strijdlustige onderwijsgevenden. “De vp kan niet stellen dat het stakingsrecht beperkingen heeft op basis van het ‘no work no pay’ principe, want dat druist in tegen het ILO (International Labour Organization) principe. Men moet daarom met de partijen aan tafel gaan zitten.” Dit zegt parlementslid Patricia Etnel (NPS) tegenover Dagblad Suriname. Volgens Etnel zou de vp een rolmodel moeten zijn voor de jongeren, echter toont hij weinig van zijn eigen visie. “Zo komt hij erg zwak en suf over alsof hij eeuwig droomt! Het lijkt alsof hij nooit betrokken is bij de materie en dat alles aan hem wordt voorgekauwd.”
Etnel vindt het momenteel belangrijker dat de vp samen met de regering ervoor moet zorgen dat de inhoud van de overeenkomst gestalte krijgt. De regering heeft samen met de onderwijsvakbonden een overeenkomst getekend in april 2016, welke tot nog toe niet is uitgevoerd. “In de grondwet staat ook dat een ieder recht heeft op welzijn en welvaart. Dit is iets dat de regering moet realiseren voor het volk. En dat doen ze niet!” Etnel beklemtoont dat ‘no work no pay’ alleen toegepast kan worden wanneer iemand zonder gegronde redenen het werk wil neerleggen. In dit geval hebben de onderwijsgevenden tal van redenen om gebruik te maken van het stakingsrecht, vindt Etnel. Ook op grond van het ILO-verdrag is een staking rechtmatig te typeren. “Dit proces duurt nu wel heel erg lang. Het lijkt alsof er geen einde aan komt. Als er eind maart geen duidelijkheid komt betreffende het herwaarderingsprogramma, mag het volk wat mij betreft niet gewoon in opstand komen, maar in felle opstand komen! Want dit betekent dat de regering absoluut niet meer te vertrouwen is!”
Het verbaast Etnel dat de coalitie een issue maakt over het vergaderen of staken van de leerkrachten tijdens werkuren. Een staking geeft aan dat er sprake is van grote ontevredenheid. “Als je in protest gaat, ga je dat toch niet doen nadat je klaar bent met je werk? Dit is wel gek wat de regering aangeeft”, aldus Etnel.
KSR

error: Kopiëren mag niet!