Rusland: ‘DNA was absoluut niet op hoogte van brief Dodson’

“Het is absoluut niet waar dat het parlement eerder in kennis is gesteld over de brief waarin de Memorandum of Understanding met multinational Suralco/Alcoa is hersteld”, zegt NPS-fractieleider Gregory Rusland aan Dagblad Suriname. Volgens de politicus is De Nationale Assemblee (DNA) na aandringen pas donderdag door NH-minister Regillio Dodson in kennis gesteld over de brief, die hij in opdracht van president Desi Bouterse in december 2015/ januari 2016 naar de Alcoa-top heeft gestuurd. Nadat het parlement met algemene 40 stemmen de regering op 26 november 2015 opdracht gaf de MoU in te trekken, heeft Dodson de eerste brief in december 2015 naar Alcoa gestuurd om de multinational in kennis te stellen over het standpunt van Suriname. Hierna heeft de multinational schriftelijk gereageerd en de regering gevraagd om dit besluit in heroverweging te nemen. Het is toen dat de minister in eind december 2015/ januari 2016 in opdracht van de president Alcoa in kennis stelde dat zij toch van plan is door te gaan met de onderhandelingen op basis van de bestaande MoU. “Wij hebben donderdag naar deze brief gevraagd, maar de minister was daarover onduidelijk. Hij gaf aan dat hij alles aan het parlement heeft gegeven. Echter, in De Nationale Assemblee wordt dat ontkend”, stelt de NPS-topman. Volgens hem geeft de minister aan dat de laatste brief donderdag of in de afgelopen dagen gestuurd is naar het parlement. Deze stukken zijn door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons pas donderdag ontvangen.
Wantrouwen wegwerken
Rusland vindt dat de regering met deze eenzijdige handeling een situatie van wantrouwen heeft gecreëerd. Dit moet volgens hem zo snel als mogelijk worden weggewerkt. Wat Rusland betreft, is deze zaak een nationale issue waar alle krachten in Suriname gebundeld moeten worden om ervoor te zorgen dat maximaal profijt voor Suriname wordt gehaald. “Wanneer er dingen gebeuren tegen besluiten van De Nationale Assemblee, dan vind ik dat het vertrouwen daar geschaad is. De oplossing is dat de regering zo snel als mogelijk aan tafel moet gaan zitten en ervoor moet zorgen dat dit gecreëerde wantrouwen weggemaakt wordt. Maar wanneer wij afspraken maken, moeten die afspraken ook nagekomen worden. Wij moeten niet het gevoel krijgen dat het vertrouwen er niet kan zijn wanneer de regering dingen doet buiten afspraken die gemaakt zijn met De Nationale Assemblee”, stelt hij. De NPS’er staat 100% achter afspraken die gemaakt worden in nationaal belang.
Dodson: ‘Geen reden om geschokt te zijn’
Volgens minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen is er geen reden om geschokt te zijn, omdat hij alles duidelijk heeft uitgelegd aan de Commissie Alcoa van het parlement. “Ik heb tot in de puntjes aangehaald wat de situatie is en hoe we daartoe gekomen zijn. Alle correspondentie die ik had, heb ik ook overgedragen zowel digitaal als hard copy”, vervolgde hij donderdag tegenover journalisten. Dodson vindt de hele commotie rond deze kwestie daarom onnodig. Rusland vindt dat de bewindsman verwarring brengt met dit soort mededelingen. Hij vraagt zich waarom de brief een jaar later pas naar het hoogste college van staat is gestuurd. Dit soort handelingen maken volgens de NPS-topman dat er twijfels ontstaan over de bedoelingen van de regering bij de onderhandeling. Donderdag heeft hij ook van de bewindsman begrepen dat verschillende deelovereenkomsten over enkele maanden naar het parlement zullen worden gestuurd. Dinsdag zal de politicus harde noten kraken wanneer deze kwestie aan de orde wordt gesteld tijdens een openbare vergadering.
FR

error: Kopiëren mag niet!