Helden zullen geldbedrag krijgen voor heldendaad

Bennie Liefdadigheidsstichting 12-12-12 gevestigd in Nickerie heeft gemeend om de helden, die op 15 februari drie levens te Wayamboweg in het district Saramacca gered hebben, in het zonnetje te zetten. Het gaat bij deze om de helden Giovanni Blankendaal, Lorenzo Dickson en Narin Dawtal. Deze helden worden opgeroepen zo snel mogelijk contact op te nemen met de redactie van Dagblad Suriname. Ben Oliveira, oprichter en initiatiefnemer van de stichting, geeft aan dat hij door derden werd gewezen op het bericht in Dagblad Suriname en het filmpje van deze heren en toen besloten heeft hen te eren. “De stichting zal hen een geldbedrag geven. De bedragen bestaan uit SRD 1000-5000. Hoeveel men krijgt hangt af van de bijdrage die zij elk op die dag hebben geleverd om de mensen, die op dat moment in gevaar waren, te helpen.”
De stichting werd op 12 december 2012 opgericht. “Vanaf toen proberen we dit soort heldendaden te belonen. Zo hadden we ook in 2013 zo een held, die twee mensen aan de Waterkant te Platabroki uit het water had gered, geëerd. In Nickerie is het zo dat de gewestelijke politiecommandant, de brandweer, de signalen geeft. Als het om mensen gaat die ondanks gevaar voor eigen leven een ander helpen, is zo iemand voor ons een held.” Volgens Oliveira doet men dit omdat men zich in deze tijd moet realiseren, vooral de jeugd, dat er nog helden zijn in Suriname. De jeugd heeft vaak een heel erg stoere houding. “Waar men vroeger bijvoorbeeld een oud vrouwtje zou helpen de straat over te steken, maken ze elkaar nu uit voor ‘vriendje’ indien een van hen dat zou doen. Met dit initiatief wil de stichting een signaal uitsturen dat wij elkaar weer moeten helpen.”
Vorig jaar gestopt met helden in zonnetje te plaatsen
Doordat de mensen niet in de publiciteit willen komen, lijkt het erop alsof mensen niet geholpen worden of donaties ontvangen. Vorig jaar was de initiatiefnemer en oprichter van de stichting om die reden gestopt. “Ik ben met veel sociale projecten bezig en ben heel geefs, alleen ben ik geen anonieme gever. Het is meer dan logisch dat je in de publiciteit komt zodat anderen op de hoogte gesteld kunnen worden van een bepaald project, bewustzijn in de gemeenschap gebracht kan worden en anderen die hulp nodig hebben ook weten waar zij terecht kunnen. Alleen doordat ik bijvoorbeeld in de publiciteit ben gekomen, hebben sociale zwakkeren uit de gemeenschap contact met mij kunnen maken.” Oliveira is van mening dat men meer in de publiciteit moet komen.
Gemeenschap soms erg ondankbaar
Er is tevens een negatieve kant aan het eren van een persoon. Men is soms zeer ontevreden over de manier waarom men geëerd wordt. Oliveira zegt meegemaakt te hebben dat enkele personen ontevreden waren, omdat zij geen geldbedrag hebben gekregen maar slechts een oorkonde. “Men wil geen bedankje opgespeld krijgen, terwijl het gaat om de achterliggende gedachte ervan. Je hebt een heldendaad verricht en men probeert diegene te wijzen dat het niet ongemerkt is gebleven. Men is blij en dankbaar dat je dat hebt gedaan en stelt deze daad als voorbeeld voor anderen om hetzelfde te doen”, aldus Oliveira.

error: Kopiëren mag niet!