‘Regering harteloos rond noden HIV-besmette kinderen’

Regering compleet harteloos rond nodenHet ministerie van Financiën heeft ruim een jaar de subsidies ten behoeve van Stichting Claudia A niet gestort. Claudia A is een kinderhuis in Suriname voor hoofdzakelijk HIV-besmette kinderen. Directeur Kesny Kramp zegt dat de schulden zodanig hoog zijn dat ze helemaal niet meer weet wat ze moet doen. De stichting zit momenteel met een enorme schuld van ongeveer SRD 200.000. “Men wil ons geen geld meer lenen, omdat we steeds aangegeven dat we de subsidies zullen ontvangen en we het geleend geld terug zullen betalen. Echter is er geen beeld wanneer dit zal gebeuren.” Van de maand zal de stichting haar personeel ook niet kunnen uitbetalen. Men dreigt namelijk weg te zullen trekken. “Mr. Chitanie had vorig jaar tijdens een bezoek aan Stichting Claudia A samen met ex minister Joan Dogojo ons nog voorgehouden dat alle stukken van de stichting zijn goedgekeurd en verstuurd naar Financiën. Tot heden hebben we nog steeds de subsidies niet ontvangen. Ga je de mensen om rekenschap vragen, zegt men niet te weten hoe men je moet helpen. Op Sozavo kan er ook niets voor je gedaan worden.”
Stichting heeft veel uitgaven
“We hebben veel uitgaven”, zegt de directeur. “We hebben de vaste lasten die we moeten betalen. Van de maand gaat men water en licht komen afsluiten. Er is verder helemaal geen eten meer voor de kinderen. Het betreft kinderen met een lichamelijke beperking, kinderen besmet met het HIV-virus, kinderen wiens ouders zijn overleden aan HIV en kinderen die seksueel misbruikt zijn. Juist zouden deze kinderen zo goed mogelijk begeleid moeten worden.” Momenteel is er ook een baby in huize Claudia A die zonder benen geboren is en die röntgenfoto’s moet gaan maken waarvoor er SRD 250 betaald moet worden. Deze foto’s moeten naar Nederland gestuurd worden. Elke week moet dat kind naar revalidatiecentrum gaan waar men weer SRD 90 moet neertellen. “Waar vind je dit? We zijn echt ten einde raad.
Ik ben niet iemand die de media opzoekt, maar ik weet niet wat ik anders moet doen. Ik doe een beroep op de minister van Financiën om zo snel mogelijk de subsidies te storten ten behoeve van de kinderen. Als dat niet gebeurt, zullen we met alle kinderen naar het ministerie trekken of naar De Nationale Assemblee om te vragen dat het geld los komt”, aldus Kramp. Bij Stichting Claudia A zijn er ongeveer 48 kinderen die er verblijven.

error: Kopiëren mag niet!