“Jongeren willen geen kritiek, maar ondersteuning”

Kandidaat Samir Gobind bereidt zich voor om zijn stem uit te brengen (foto: Ricky Bahadoersingh)
Kandidaat Samir Gobind bereidt zich voor om zijn stem uit te brengen (foto: Ricky Bahadoersingh)
Vanaf 5 december 2016 hebben de kandidaten van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) zich bijzonder ingespannen om de titel van jeugdparlementariër te verwerven. Woensdag was het zover; de verkiezing van het NJP heeft reeds plaatsgevonden. Jongeren tussen de 12 jaar en 25 jaar hadden gisteren de gelegenheid om op hun favoriete kandidaten te stemmen, en wel van 07:00 uur tot 18:00 uur op de diverse scholen. Samir Gobind, kandidaat NJP van Power Youth Wanica, bevond zich gisteren onder andere op de Anton Residaschool, alwaar hij zijn stem heeft uitgebracht. In gesprek met Dagblad Suriname gaf Gobind te kennen dat hij ook een ‘harde strijd’ heeft gevoerd in verband met de verkiezingen. “Ik heb ongeveer 75% van de jongeren kunnen bereiken. Daarnaast heb ik ze ook kunnen motiveren.”
Gobind vindt het een kwalijke zaak dat de kandidaten, die oprechte interesse tonen voor het NJP, betiteld worden als ‘groentjes’. “Men moet meer gaan investeren in het NJP door onder andere begeleiding te geven.” Gobind vindt dat de kandidaten geheel aan hun lot worden overgelaten. “Alsof dat niet voldoende is, worden wij ook nog blootgesteld aan zoveel kritiek vanuit de samenleving.” Zo worden zij onder andere verweten gebrekkig taalgebruik te hanteren. “Niemand is volmaakt. Een ieder maakt weleens taalfouten, zelfs leden van het parlement. Wil dat zeggen dat ze groen achter hun oren zijn?” Gobind zou het prettig vinden als de fouten die de jongeren maken, gecorrigeerd worden in plaats van kritiek te leveren. “We zijn jong en durven toe te treden binnen deze maatschappij. En juist daarom hebben we de tools van de ouderen nodig.” Een ander verwijt is dat de kandidaten meestal niet te zien zijn binnen de sociale instellingen. “We hoeven niet speciaal lid te zijn van een organisatie om sociale projecten uit te voeren. Wij van Power Youth bijvoorbeeld hebben ook sociale projecten uitgevoerd, waaronder het schenken van aandacht aan een kindertehuis in Wanica. Power Youth ey wroko gi ala jongu wang.”
Gobind merkt op dat de leerlingen/stemgerechtigden niet volledig op de hoogte waren van de voorwaarden om te kunnen stemmen. Daarnaast waren zij in de meeste gevallen gedemotiveerd om naar het stembureau te gaan. “Als kandidaat is het onze taak om hen te motiveren.” Dat de jeugdparlementariërs in het verleden niet veel hebben kunnen betekenen, wil niet zeggen dat de jongeren geen gebruik moeten maken van hun stemrecht. Integendeel moeten ze anderen juist een kans geven om zich te bewijzen, stelt Gobind. “Gaat men niet stemmen op 25 mei 2021? Ondanks dat Suriname bijzonder achteruit is gegaan?”
KSR

error: Kopiëren mag niet!