Gratie voor Bouterse is mogelijk

Gratie voor BouterseTheoretisch is het mogelijk dat als Bouterse veroordeeld wordt, aan hem gratie kan worden verleend. Een eventuele veroordeling zal volgens raadsman Hugo Essed als gerechtigheid worden ervaren door de nabestaanden van de slachtoffers van 8 december 1982. “Het zal een hele genoegdoening zijn. Het zal ook een klinkende overwinning zijn voor de rechtsstaat.” Dit stelde Essed bij de discussieavond van Kenniskring dinsdagavond. Gratie verlenen is volgens Essed een zaak, waarbij hij niet betrokken zal zijn. Hij zal daaraan niet meewerken. Gratie komt na de rechtspraak, dan is het geen zaak voor het strafrecht meer, maar voor het staatsrecht. Het wordt een politieke beslissing, te nemen door mensen die daarbij betrokken zullen zijn. Het hangt vanaf hoe de gratie zal worden gemotiveerd en of de gemeenschap politiek gesproken het acceptabel of onacceptabel zal vinden. Het is begrijpelijk dat de nabestaanden niet gelukkig zullen zijn als er gratie wordt verleend
Onrust bij veroordeling Bouterse?
Besproken werd wat een veroordeling van Bouterse en een eventuele gevangenneming van hem zou kunnen bewerkstelligen. Aangehaald werd dat minister van Justitie en Politie heeft gezegd over informatie en inlichtingen te beschikken dat groepen gereed staan om hun misnoegen hierover te uiten. De fractieleider van de NDP in De Nationale Assemblee heeft aangegeven te zullen wachten om te zien wat de regering zal doen. De issue van het uitbreken van geweld is ook door ‘staatsprovocateur’ Baboeram verkondigd, zei Essed. Er zouden groepen in de samenleving zijn die het zullen opnemen voor Bouterse. Zijn veroordeling zou tot oorlog kunnen leiden.
Gewapende groepen
Er zijn naast de formele gewapende machten meerdere groepen die door de machthebbers bewapend zijn. En er lopen heethoofden rond, hetgeen een explosieve situatie niet denkbeeldig maakt. Essed verzekerde zijn gehoor ervan dat als er voor de nabestaanden een onbevredigende uitspraak komt, zij alle rechtsmiddelen zullen aanwenden bij het zoeken naar hun gelijk.
Mr. Essed zei te hopen dat het proces kan doorgaan zonder dat er interventies worden gepleegd door de wetgevende en de uitvoerende macht, die een andere balans vaststellen. “Je weet maar nooit of er ergens nog een obstakel wordt geworpen. Natuurlijk kunnen er altijd gekke dingen gebeuren. Maar er zijn redenen genoeg om aan te nemen dat het spoor waarop de zitting nu zit door gaat.”
Uitspraak in 8 decemberproces zal nog even op zich laten wachten
De fase van het requisitoir tegen de 25 beklaagden in het 8 decemberstrafproces zal enkele maanden in beslag nemen. Na de auditeur-militair komen de raadslieden met hun pleidooi. Hierna zal nog repliek en dupliek volgen. Er zijn vier rondes te gaan. Daarna gaat de Krijgsraad zich beraden.
HD

error: Kopiëren mag niet!