Clifton Braam: “Laat jou eerste keer nooit zomaar voorbij gaan”

Clifton Braam
Clifton Braam1Iedereen herinnert zich zijn ‘eerste keer’. Sommige eerste keren zijn prettig om over te praten terwijl je andere primeurs liever vergeet. Maar een eerste keer uitwissen is geen optie, volgens stand-up komediant, entertainer en presentator Clifton Braam. We kennen hem allemaal van het cabarettrio “1 +1=3”, maar afgelopen weekend heeft hij zijn solovoorstelling in een uitverkochte theater Thalia aan het Surinaams publiek gepresenteerd. De eerste keer spijbelen, antroewa eten, bita drinken, een natte droom, een pak slaag op school, verliefd worden en een gebroken hart. Clifton Braam nam het allemaal door tijdens zijn optreden. Het waren niet alleen hilarische momenten, maar zeker ook leerzame. Het waren herkenbare momenten voor iedereen. Er is altijd een eerste keer voor alles. Heel komisch vertelt Braam over zijn ervaringen in het leven en de ontdekkingen die hij heeft gedaan. Bijvoorbeeld zijn eerste keer toen hij emigreerde naar Nederland. De bedoeling was om daar te blijven, maar toen hij de eerste keer op vakantie terugkwam in eigen land, besloot hij nooit meer terug te gaan naar Nederland. In Nederland ontdekte hij heel veel. Voor de eerste keer toen hij sneeuw zag, dacht hij dat het schaafijs was. Zijn eerste Nederlandse vriend in Groningen, Willem met wie hij veel kattenkwaad heeft uitgehaald. Hij maakte ook kennis met het economisch denken van de mensen in Nederland. Eerst dacht ik dat ze gierig waren. Ik begreep het niet. Naarmate hij ouder werd begreep hij de twee verschillende culturen tussen Nederland en Suriname.
De band met zijn vader
Met zijn vader, Harold Braam had Clifton verschillende relaties. Hij leerde van hem hoe hij met geld moest omgaan. Dat was de zogeheten financiële relatie. Hij herinnerde zich de eerste auditie die hij bij Naks deed voor zijn eerste film “Kon Esi Baka”. Zijn vader liet hem ook kennis maken met de radio. Daar ontstond de werkgever en werknemer relatie. Dat duurde wel niet lang. Uiteindelijk belandde Braam bij de televisie en daarna kwam theater. Volgens Braam had zijn vader een plan met hem. Al vanaf het begin. Het minderprettige wat hij ook voor de eerste keer realiseerde toen hij een lege hobbelstoel zag staan in het huis. Zijn vader was er niet meer.
English op zoek naar een vrouw
Ook English, de bekende personage die Braam speelt , vertelde dat hij moe is geworden van de precaire situatie in het land. Hij was op zoek naar zijn perfecte vrouw, maar geen van de vrouwen die hij tegenkwam waren goed voor hem. Het probleem lag altijd aan de vrouwen. Na zijn eerste vrouw, een Hindoestaanse, koos hij voor een Javaanse vrouw. In alles wat zij klaarmaakte was er veel peper. Al heel gauw koos English voor een derde vrouw. Hij dacht het te proberen met een Creoolse vrouw. Los van het feit dat deze vrouw steeds geld moest voor een andere pruik, droomde ze elke keer over een apoekoe. En de apoekoe vertelde haar welke sieraad English moest kopen. Uiteindelijk nam hij een Indiaanse vrouw. Ook deze was niet goed. Zij liep uit voor hem!
De show was super

De bekende cabaretvriend van Braam, Glenn Huisden, was ook aanwezig tijdens de eerste voorstellingdag. Ik vind het heel goed dat Clif solo is gegaan en hij doet het ook heel goed. Hij heeft gescoord in Nederland en nu ook hier. De inhoud van de show was ook top. Hij haalde dingen uit het dagelijkse leven aan en dat spreekt de mensen zeker aan.
Ervaring van Clifton Braam bij eerste solo
“het is hartverwarmend en doet je heel goed om zo een optreden te mogen geven in je eigen land en het publiek zo te zien genieten, tenslotte met en staande ovatie. De belangstelling voor Nickerie is groot, de management is druk bezig met plannen, verder heb ik voor alle liefhebbers zeker twee nieuwe shows op schema voor dit jaar. (Tekst: Arti Lachman)

error: Kopiëren mag niet!